Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Terrorizmus

2016. 04. 05.

Szíriában mustárgázt vetettek be a vahabita terroristák

2016. 04. 05.

Mustárgázt vetettek be a szíriai hadsereg ellen az Iszlám Állam (IÁ) terroristái egy légi támaszpont elleni támadásuk során a szíriai Deir Ezzor tartományban – jelentette a szíriai állami média hétfő késő este.

Az IÁ a szíriai hadsereg egy légi támaszpontjára lőtt ki mustárgázzal töltött rakétákat. A bázison állomásozó katonák közül többen fulladoztak a támadás után.

Nem ez volt az első jelentés arról, hogy az Iszlám Állam vegyi fegyvereket használt. Az irkai kurd harcosok például februárban számoltak be arról, hogy a iszlamista szervezet fegyveresei vegyszerrel, feltehetően klórgázzal töltött aknavetőgránátokat lőttek ki a kurd erőkre az észak-iraki Szindzsár város közelében. Szíriában is több alkalommal használtak a terroristák vegyi fegyvert a kormányerők és a kurdok ellen egyaránt.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) február elején megerősítette, hogy az IÁ tavaly augusztusban mustárgázt vetett be a kurd erők ellen.

Iraki biztonsági illetékesek szerint az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki. Feltételezések szerint a iszlamisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján.

Szíriában a damaszkuszi kormányt érték kemény bírálatok a nemzetközi közösség részéről, mert a különböző fegyveres csoportok állítása szerint a kormány a szíriai konfliktus kezdetén vegyi fegyvereket vetett be, amit a szír vezetés határozottan cáfolt. A vizsgálatot később kiderítették, hogy a magukat ellenzéknek nevezett terrorszervezetek vetettek be vegyi fegyvert Aleppoban és Damaszkuszban.

Szíria 2013-ban csatlakozott a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez. Nemzetközi ellenőrzés alatt a szíriai vegyi fegyverek legveszélyesebb összetevőinek semlegesítése 2014 nyarára megtörtént.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑