Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2022. 02. 03.

Szíriában tizenhárman haltak meg egy amerikai támadásban

2022. 02. 03.

Jelentős és sikeres terrorizmusellenes rajtaütésként könyvelte el John Kirby a washingtoni védelmi minisztérium sajtótitkára azt a rajtaütést amit az amerikai különleges egységek hajtottak végre  Szíriában. A támadás során tizenhárom civil, köztük hat gyermek vesztette el életét.

A rajtaütés helyszíne az iszlamistákk kezén lévő Idleb tartomány volt, ahol az al-Kaida terroristahálózathoz, de más csoportokhoz tartozó fegyveresek is tartózkodnak. Kirby azonban arról nem szólt, hogy kik voltak a célpontjai a támadásnak, és tudomása szerint meghalt vagy megsebesült-e valaki a helyiek közül, részleteket későbbre ígért.

A szóban forgó különleges erők a térségért felelős amerikai Középső Parancsnoksághoz tartoznak – tette hozzá.
A rajtaütést Atme városban hajtották végre, a török határ közelében hírügynökségek beszámolói szerint. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy egy konkrét terrorista ellen irányult.

Helyi lakosok és aktivisták kiterjedt szárazföldi támadásnak voltak a szemtanúi elmondásuk szerint. Amerikai katonák hangosbemondón utasították a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a területet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat azt közölte, hogy helikopterek szálltak le a környéken, majd katonák megrohamoztak egy házat, és összecsaptak fegyveresekkel.

Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője azt mondta, hogy legkevesebb kilenc ember halt meg, köztük három civil: egy nő és két gyerek. Egy helyben élő szíriai újságíró azonban 12 holttestet látott a megtámadott ház körül, és mint mondta, több is lehet romok alatt.

A damaszkuszi központú szíriai polgári védelem 13 halálos áldozatról, köztük hat gyerekről tett jelentést.

A helybeliek legalább egy nagy robbanásról is beszámoltak, de egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azt mondta az AP-nek, hogy az egyik helikopter meghibásodott, ezért hátra kellett hagyni, felrobbantották.
A hadműveletről sok környékbeli is beszámolt a közösségi médiában.

Volt, aki arról írt a Twitteren, hogy az amerikaiak már a helikopterekről tűz alá vették a házat. A repülőgépeket figyelő honlapok alapján arra is lehetett következtetni, hogy drónok röpködtek egy közeli város Szarmada, és Szalvah falu körül a levegőben.

Az AFP hírügynökség olyan szakértőket idézett, akik azt mondták: Atméban egy túlzsúfolt menekülttábor van, amely egyúttal dzsihadisták bázisa is.

Idleb egy része és a szomszédos Hama, Aleppó és Lattakia tartományok egy-egy szektora is a Hajat Tahrír Al-Sham (HTS) iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt áll. A HTS volt az al-Kaida szíriai szárnya. De Idlebben működnek más dzsihadista csoportok is, amelyek most szövetségben vannak a HTS-sel – mondták az idézett szakértők. Az összes ilyen csoport volt már célpontja a szíriai hadseregnek, a Bashar Al-Assad szíriai elnököt támogató orosz erőknek.

MTI 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑