Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2020. 10. 08.

Szíriai aktivisták: Törökország szíriai iszlamistákat toboroz a hegyi-karabahi harcokhoz

2020. 10. 08.

Törökország szíriai felkelőket toboroz a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah körül kialakult harcokhoz szövetségese, Azerbajdzsán megtámogatására – erősítették meg szíriai aktivisták csütörtökön.

Az egyik névtelenséget kérő aktivista, aki a damaszkuszi vezetés ellen harcoló iszlamisták területén él, arról számolt be, hogy mindenekelőtt pénzügyi okokból vállalkoznak erre “kétségbeesett harcosok”.

Egy másik aktivista elmondta, hogy Törökország 1500-2000 dollárnak (mintegy 600 ezer forintnak) megfelelő összeget fizet havonta.

A közlések szerint a fegyvereseket törökbarát milíciákból toborozzák, a többi között a Murád Szultán nevű szíriai turkomán fegyveres csoport soraiból. Az utóbbi milíciához közel álló forrásokból úgy tudni, már ötven harcosuk elesett a hegyi-karabahi összecsapásokban.

Független forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni ezeket az értesüléseket.

Törökország a hegyi-karabahi konfliktusban Azerbajdzsánt pártolja. Az örmény kormány és az orosz sajtó korábban azt állította, hogy már 4 ezer szíriai van Hegyi-Karabahban, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) pedig több mint nyolcszáz szíriai milicistáról számolt be, akiket török biztonsági cégeken keresztül küldtek Azerbajdzsánba harcolni. Baku és Ankara is tagadta ezeket az értesüléseket.

A vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabahban és környékén szeptember 27-én robbantak ki újra a harcok, és a helyzet azóta nem csillapodott. Azerbajdzsánban és Örményországban is rendkívüli állapotot vezettek be, mozgósítást rendeltek el.

Folyamatosan érkeznek hírek halottakról és sebesültekről, de a két fél hadijelentései sokszor merőben ellentmondanak egymásnak, mindegyikük saját sikereit domborítja ki, agresszornak állítva be a másikat. A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hasztalan próbálkoznak a harcok beszüntetésére rávenni a szembenállókat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑