Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 13.

Szíriai Arab Hadsereg körbezárja Palmyrát, az előörsők már a külvárosban vannak

2015. 07. 13.

Majdnem három hónapig tartott amíg a Szíriai Fegyveres Erők újracsoportosították és összpontosították egységeiket Palmyrának és körzetének ISIS terrorszervezet általi megszállását követően ez év májusában. A jelentős területi veszteség hatására a Szíriai Arab Hadsereg átcsoportosította dandárait és védelmi harcról támadásba ment át.

11745637_886136934801023_4995345193846639389_n

A Szíriai Arab Hadsereg katonái 1 km-re vannak az ősi Palmyra várostól.

Ezeknek az átcsoportosításoknak a része volt a Tigris Alakulatok áttelepülése Idleb tartományból az Al-Shaer és Dzsazal-hegység térségébe, Homsz tartomány észak-keleti részébe; ez a mozzanat nemcsak tehermentesítette a túlterhelt 550. Dandárt, hanem katonák egy olyan alegysége (a Tigrisek) érkezett oda, akiknek nagy tapasztalatokat szereztek a sivatagos térségbeli harcokban.

Egy hónappal a Dzsabal Al-Shaerbe történt megérkezésüket követően a Tigris Alakulatok és a Sivatagi Sólymok Dandára (Liwa Szukkur Al-Szahra) biztosították a hegységet és az ott elterülő gáz és olajmezőket, ezután pedig dél felé nyomultak Dzsazal irányába és nyugatra a kormány ellenőrzése alatt lévő olajmezőktől.

Eközben a Tigris Alakulatok Dzsabal Al-Shaerbe érkezése előnyöket hozott a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandárának, mert az ISIS terrorszervezet arra kényszerült, hogy átcsoportosítsa fegyvereseit a Dzsub Al-Dzsarránál húzódó arcvonalról az észak-keleti hegyes vidékre, annak érdekében, hogy szembeszálljanak a stratégiai jelentőségű Al-Dzsazal várost visszafoglaló Tigris Alakulatokkal és Sivatagi Sólymokkal.

Az Szíriai Arab Hadsereg dandárainak bevetése megtörte az ISIS terrorszervezet előrenyomuló hordáit, mert a Hadsereg fölényben lévő haditechnikai eszközeivel és harcoló alegységeivel visszafoglalta a kulcsfontosságú Al-Dzsazal városát és a Dzsazal-gázmezőt tíz nappal azután, hogy a Tigris Alakulatok és a Sivatagi Sólymok biztosították Dzsabal Al-Shaert.

Az ISIS terrorszervezet megpróbálta visszafoglalni Dzsazalt; azonban emiatt még több fegyverest kellett áthelyezniük Dzsub Al-Dzsarrából az említett városba.

Al-Dzsazal visszafoglalása és az ISIS fegyveresek mozgásai lehetővé tette, hogy a Hadsereg 67. Dandára ketté váljon. A Dandár egyik fele előrenyomult keletre Dzsub Al-Ahmadig a másik fele pedig a Nemzetvédelmi Erőkkel együtt megkezdte az előretörést Palmyráig.

Két hét múlva a Szíriai Arab Hadsereg 67. Dandára a Tigris Alakulatok egyik megerősítő alegységével elfoglalták Al-Bajratot, a környező magaslatokat és a tőle keletre lévő hegyvonulatot.

Al-Bajrat elfoglalása után a Tigris Alakulatok és a 67. Dandár szétváltak, jelenleg a Tigrisek feladata az volt, hogy elfoglalják az Abu Al-Farawisz gazdaságokat, miközben a 76. Dandár az Al-Kvadri gazdaságokat. Mindkét támadás sikeres volt.

Most a Tigris Alakulatok csak 2 kilométer távolságra vannak a Kasszun-hegytől, ahol Palmyra középkori vára áll. Eközben déli irányból a 67. Dandár 1,5 kilométerre közelített meg a palmyrai ellenőrző pontokat.

Az elkövetkező napokban a Szíriai Fegyveres Erőknek az a feladata, hogy előrenyomuljanak Palmyra külvárosáig, azonban a Főparancsokság morális döntésere fog kényszerülni amiatt, hogy az ISIS terrorszervezet történelmi emlékek megsemmisítésével fenyeget. Ha a katonai vezetőink a támadás mellett döntenek akkor számítanunk kell arra, hogy Szíria kelet-homszi sivatagban rejtőző történelmi emlékei eltűnnek.

#Syria #Syrian_Arab_Army #SAA vs #ISISSAA targeting ISIS terrorists in #Al_Maqale’ area near #Palmyra.

Posted by For Mother Syria on 2015. július 11.

 

ISIS terrorszervezet elkezdte csapatainak kivonását Palmyrából

Nagyarányú  csapat kivonásba kezdett az ISIS Palmyra (Tadmur) városából Homsz tartomány keleti részén a Szíriai Arab Hadsereg térségbeli előretörését követően, közölték katonai források szombaton.

Több száz ISIS terrorista kezdett el visszavonulni Palmyrából az általuk megszállt Rakka tartomány felé, ahogy a hadsereg visszaszerezte a város körüli térségek ellenőrzését, a Szíriai Fegyveres Erők már csak egy kilométernyi távolságra vannak a város határától, közölték forrásaink.

“A szíriai csapatok csak 1500 méter távolságra vannak Palmyrától és a város a Hadsereg hatókörébe került.” – közölte egy katonai forrás szombat kora reggel

A forrás megjegyezte, hogy a Szíriai Fegyveres Erők átvették az Al-Szijakkeh Iskola ellenőrzését Palmyra külvárosában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑