Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 08. 23.

Szíriai célpontokat lő a török tüzérség

2016. 08. 23.

A török tüzérség az Iszlám Állam terrorszervezet állásait és a szíriai kurd hadsereg bázisait lőtte azután, hogy erősítést küldött a Szíriával közös határvidékre.

A szíriai Dzsarablusz és Manbidzs voltak célkeresztben. Az előbbi város az Iszlám Állam kezén van az utóbbit nemrég foglalta el az Egyesült Államok által is támogatott főként kurdok alkotta Szíriai Demokratikus Erők.

Ankara az iszlamista szervezeteket támogatja a Szíriai Arab Hadsereggel és a kurdokkal szemben is.

Török területről támadhatnak az iszlamisták

Először támadhatnak hivatalosan is török földről azok az iszalmista csoportok akik ideológiailag hasonló eszméket vallnak A Dzsarabluszt is kézben tartó Iszlám Állammal, de politikailag Törökország és nem Katar támogatását élvezik.

A vahabita iszlamista fegyveresek napokon belül megindíthatják a város elleni támadást.Legalább ezerötszázan várnak parancsra abban a határmenti törökországi városban, ahol bomba robbant egy kurd esküvőn a hétvégén – Gaziantepben.

Az islamisták hétfőn lépték át a török-szíriai határt Kilisnél. – közölte az Euronews.

Ankara kutyaszorítóban

Törökország jelentős kurd kisebbsége miatt semmilyen körülmények között nem léphet szövetségre a szíriai vagy az iraki kurdokkal, akik viszont legjelentősebb szövetségesei most Irakban és Szíriában is a nyugati hatalmaknak.

Az Iszlám Állam terrorhadjárata ellen alakult, Washington-vezette koalícióhoz Ankara tavaly nyáron csatlakozott egy szintén nagyon sok civil áldozattal járó, szintén a kurdok kárára elkövetett merénylet után.

A kurdok késlekedéssel vádolták a kormányt, és nyomatékul megtámadtak katonákat. Erre a török kormány felmondta a 2012-ben kötött fegyverszünetet a Kurdisztáni Munkáspártnál, és offenzívát indított a délkeleti, kurdok lakta országrészben.

Vagyis most ott is több fronton zajlik a küzdelem: a terroristák, a kurdok, saját kurd kisebbsége és az állítólag egy egész árnyékországot működtető szunnita hittudós, az Amerikában élő Fethullah Gülen ellen.

Orientalista.hu – Zenobia (RT, Euronews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑