Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Keresztények

2019. 09. 21.

Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat elhatárolódik a cionista keresztény mozgalmaktól

2019. 09. 21.

Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat  mindent elítél  ami az ,,cionista kereszténységgel,, kapcsolatos – mondta Joseph Kassab a tanács elnöke.

A közel-keleti református lelkész szerint az elmúlt időszakban  néhány médium az ,,evangéliumi,, jelzőt az Egyesült Államokban elterjedt, ún. ,,cionista keresztényekhez,, köti a szír-libanoni egyházat.

Ezek a csoportok azok, melyek Amerikában a választások, illetve más politikai jellegű események alkalmával az ún. ,,Izrael állam,, melletti kiállásukat hangoztatják. A média hatására azonban az arab közösségekben és az arab államokban félreérthetik az evangéliumi közösségekkel kapcsolatos információkat, és ez a helyzet a Szíriában és Libanonban tevékenykedő evangéliumi közösségekkel is – közölte a szíriai lelkész.

Joseph Kassab szerint a  Szíriában és Libanonban élő protestáns  keresztények  hűek az országukhoz és nemzetükhöz, kiállnak hazájuk érdekei mellett, kiállnak a palesztin nép ügye mellett is, és élesen elítélik a terrorizmust és a vallási fanatizmust.

A Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat legfelsőbb tanácsa fontosnak tartja megjegyezni azt, hogy ugyan a világon működő evangéliumi egyházak között is van különbség, azonban az ,,evangéliumi,, jelzőt nem szabad összemosni a cionizmussal.

Azok a keresztények pedig, akik Izrael mellé állnak nevezzék magukat inkább “keresztény cionistáknak” de ne evangélistáknak – áll a zsinat közleményében.

Kassab megjegyzi, hogy Libanonban és Szíriában működő protestáns egyházak mögött nem állnak külföldi hatóságok.  A református zsinat ezekben az országokban élő híveikkel állnak kapcsolatban és osztoznak hazájuk és népük sorsában, sikereiben, problémáiban.

Az Egyesült Államokban több evangéliumi gyülekezet hisz abban, hogy a próféciák beteljesedése miatt meg kellett alapítani Izrael államot és ki kell állni mellette, azonban Amerikában több protestáns egyház, a presbiteriánusok, lutheránusok episzkopálisok is elkötelezettek a palesztin nép jogai mellett és annak idején sokan ellenezték az Irak elleni háborút is.

A keresztény vezető azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy az ,,evangéliumi,, jelzőnek se Európában, se a Közel-Keleten nincs semmi köze az ún. ,”cionista kereszténységhez,”. Éppen ezért Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinatki jelenti, hogy ők nemzeti egyház és ezért mindent elítélnek ami a nyugati világban terjedő, ún. ,,cionista kereszténységgel,, kapcsolatos.

A keleti református közösségének tagjai olyan között  prominens személyek voltak mint Butros Al-Bostani, Fares Al-Khouri és Kamal Nasser, akik leckét adtak nekünk hazafiságból és mártíromságból is – üzente a zsinat vezetője.

Orientalista.hu – Zenobia annashra.org

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑