Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2023. 03. 04.

Szíriai katolikus pap nyílt levele a pápának

2023. 03. 04.

Őszentsége!

Sokan neheztelnek rám, mert ragaszkodni szoktam hozzá, hogy mindig nyílt levélben írjak Önnek. Én ebben a dologban egy olyan kötelezettséget érzek, ami ellenállhatatlan erővel fejti ki saját akaratát felettem, minden élő lelkiismeretű ember felé.

Ez nem is lehet másképp, mivel egy olyan nemzetközi spirituális befolyással rendelkező katolikus személyről van szó, aki Jézus urunk utódját képviseli a földön. Én viszont mindaddig írni is fogok Önnek, amíg maga képviseli Jézust.

Ami ma rávesz engem, hogy ismét írjak Önnek, az az elkeseredettségem a legutóbbi maga által tanúsított álláspont iránt a pusztító földrengés következtében, ami lesújtott hazámra Szíriára, és Törökországra. Egy ilyen humanitárius katasztrófa láttán tényleg csak arra telt Öntől, hogy Isten felé fohászkodjon és emberek felé szóban együttérzést és gyászt jelentsen ki?

Mielőtt folytatnám a levelemet kérem engedje meg, hogy fel tegyem ugyan azt a kérdést, amit máskor is fel szoktam tenni, azaz: ha ma Jézus urunk lenne Ön helyett, akkor tényleg csak ugyan annyit tenne és mondana, mint Ön?

Jézus urunk az ön által mondott gyász és fohászának mondatain kívül valóban nem tett volna mást is? Nem beszélt volna Ön szerint dühös és figyelmeztető jelleggel, mint ahogyan azt tette, amikor Palesztinában szembe szállt a gazdagok kapzsiságával és elnyomók zsarnokságával?

Nem gondolja, hogy az lett volna a minimum, amit Jézus urunk tesz az Ön helyében, hogy legalább hangosan imádkozik azért, hogy azonnal szüntessék meg az embargót Szíria ellen?

Én, mint egy szíriai katolikus szerzetes, aki túl van már a kilencvenedik évén, és tisztában van azzal, hogy bármelyik pillanatban szemben találhatja magát az isteni dicsőséggel, kérem engedje meg, hogy az úr Jézus szentségére esketve kérdezzem meg Öntől, hogy tényleg ennyire nem tudja, hogy mi folyik a világban nemzetközi szinteken, és mi történik, illetve mit akarnak, hogy történjen Szíriával főleg, már legalább tizenkét éve? Miért van az, hogy nem látjuk azt, hogy Ön Jézus szolgájaként és képviselőjeként cselekszik?

Őszentsége!

Meddig akarja figyelmen kívül hagyni azt, hogy azok, akik előre programozott háborúkat robbantanak, “törvényeket” és törvénytelen “szankciókat” létrehozva más népekkel szemben – mint ahogyan azt a hosszú fekete nyugati történelem is tanúsítja, nem mások, mint gyilkosok, hazugok és rabló banditák, akiknek mindenek előtt leginkább arra lenne szükségük, hogy valaki saját maguktól mentse meg őket, majd azt követve a saját népeiket és más népeket szabadítsa fel e döntéshozók gonoszságától?

Mi veszi rá, hogy hallgasson, amivel az összes többi nyugati katolikus egyház vezetőjének hallgatását is megindokolja?
Mit fog mondani az úrnak, Jézusnak, ha sikerül nekik az arab világ lerombolásának a terve, az arab világ népeinek szétszakítása és ennek a világnak a kiürítése a keresztény lakosságából, főként Palesztinából és Szíriából – ami Jézus urunk szülőföldje és hazája?!

Nem az Úr szolgája ön? Jézusnak a szolgája, aki a legempatikusabban beszélt a gyengékkel és legkeményebb hangnemben az embereket elnyomók ellen?! Nem az a legkevesebb, hogy a szolga is ugyan azt mondja legalább, mint a szolgának az ura?!

Őszentsége!

Ön sokat szokott utazni. Ezért engedje meg, hogy megkérdezzem, hogy mi az, ami megakadályozza Önt, hogy meglátogassa Szíriát annak érdekében, hogy saját szemével is láthassa egy részét annak, amivé változtatták ezt a hitében, megbocsátásban, nemes gesztusokban és kedvességben gazdag nemzetet?!. Hogy lássa ön is azt, hogy ez a nép miként szenved e pusztító földrengés után?!

Nem találta érdekesnek a világ “urainak” azonnali cselekedetét a Törökországi földrengésre reagálva, a sok “csatolósukkal” együtt, hogy meg segítsék a katasztrófa sújtott Törökországot, teljes mértékben, szörnyeteg módon figyelmen kívül magára hagyva Szíriát, ami 12 éve szenved háborúktól, járványoktól, fojtó embargótól és most még földrengéstől is?

Mintha Önök lennének mindannyian az egész nyugati egyháznál a legnagyobb szükségében annak, hogy valaki elmesélje ma és minden nap, annak a kegyes sámeriai történetét – ahogyan azt a az úr Jézus is elmesélte az evangéliumában!

“Mintha hallanám ma őt felszólítani az összes templomát és föld “urát”: “Meddig akarjátok még, hogy veletek legyek? Meddig bírjalak el még titeket?!” Vagy inkább hallanátok azt, ahogyan felszólította dühösen a tagadóit, hogy felébressze/felriassza őket, amikor már letett arról, hogy megjavítsa őket?

Őszentsége, Én szeretném megragadni az alkalmat az őszinte levelem végén, hogy emlékeztessem Önt ezen a mai napon is egy részletére annak, amit az úr Jézus, szeretetből és bölcsességéből mondott Damaszkuszról 2004-ben, avagy a háború kitörése előtt hét évvel – ahogyan azt Ön s tudja, és a megbízható forrásai is tanúsítják Rómában-, és egy részletére a 2014-ben elhangzott beszédében. Ő a beszédében igen szigorú döntést hozott az egész nyugattal szemben. Szavaiban emberileg lehetetlen ígéretek szerepelnek az egész kelet felé. Végül azokat is megfenyegette, akiket Júdás hasonmásainak hívott!

Jézus 2004.04.10-én azt mondta, hogy:

“Utolsó tanácsom nektek, hogy mindegyikőtök menjen haza a a saját házába, de tartsátok a keletet a szívetekben.
Innen fény tört ki újra, aminek ti vagytok a sugarai, egy olyan világ felé, amit a materializmus, bujaság és híresség iránt vágy elkáprázott. Egy olyan világ felé, ami majdnem el is veszítette az értékeket. Ti viszont, vigyázzatok a keletiességetekre. Ne engedjétek meg, hogy ellopják az akaratotokat, a szabadságotokat és a hitetek ebben a keletben!

2014.04.17-én Jézus úgy szólt, hogy: “A sebek, amik itt ezen a földön véreztek el, azok ugyan azok a sebek, amik a testemen is vannak, mert az ok és okozó is ugyan az, viszont legyetek biztosak abban, hogy nekik a végzetük Júdás végzetéhez hasonló.”

Dicsértessék tehát az, aki hisz és felvállal.

Őszentsége, fogadd a szeretetemet és tiszteletemet!

Elias Zahlaoui atya
Damaszkusz, 2023. Február 11.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑