Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2015. 06. 18.

Szíriai katonai vezető: A szaúdiak jemeni támadásnak álcázott merényletre készülnek Mekkában

2015. 06. 18.

Az orosz hírszerzés szaúd-arábiai titkosszolgálat akció tervét leplezte le, ami a muszlim világ legfontosabb szent helye, a mekkai Kába szentély ellen irányulna, olyan látszattal mintha a jemeni ellenállás hajtotta volna végre.

 

Az orosz titkosszolgálat tárta fel a napokban azt a szaúdi-amerikai tervet, amelynek a célja a mekkai szentély és a körülötte lévő területek elleni rakétatámadások. Mind ezt a jemeniek rovására számolnák el, hogy provokálják az egész muszlim világot ezzel ösztönözve azon muszlim államok csatlakozását a Szaúd-Arábia által vezetett koalícióhoz, ami a jemeni függetlenségi mozgalom ellen irányul.

Egyes katonai szakértők úgy gondolják, hogy a szaúdi rezsimnek semmi sem szent, főleg miután sok arab és muszlim ország nem volt hajlandó csapatokat küldeni, hogy a szaúdi hadsereg oldalán harcoljanak Jemen ellen.

Orosz katonai jelentések szerint a szaúdi titkosszolgálat rá fog kényszerülni egy komolyabb merényletre a saját országában, amit a jemeni ellenállás akciójaként fogja a világ médiumaiba szétkürtölni, ezzel ürügyet teremtve egy szélesebb beavatkozásnak a déli szomszédjához.

Nem véletlen, hogy a szaúdiak bármire is képesek lennének, hiszen az elmúlt időszakban a Húszik vezette ellenállás számos katonai sikereket ért el a Szaúd-Arábia által finanszírozott jemeni Al-Kaida terroristái ellen, sőt sikeres támadásokat hajtottak végre Szaúd-Arábia déli területein, ahol több alkalommal is megfutamították az agresszívan fellépő szaúdi erőket.

A német vezérkari főnök helyettes állítása szerint a szaúdi hadsereg veszteségei miatt egyedül nem lesz képes negyven napnál tovább vívni nyílt harcot a jemeniek ellen.

Ezért is lehet valós alapja annak, amit az orosz hírszerzés jelentése alapján állított Bahdzsat Szulejmán szíriai dandártábornok.

Szaúd-Arábia légi és szárazföldi csapásokat mér a Húszik állásai ellen, miután több hónapnyi belpolitikai feszültség következményeként sikeresen megdöntötték a vahabita szaúdi támogatását élvező Abd Rabbuh Mansur Hadi elnök hatalmi rendszerét. A támadásoknak főként civil áldozatai vannak, ami elérte a kétezres lélekszámot.

 

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑