Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Libanon

2015. 05. 05.

Szíriai sorozatvetőrakéták szerepe a 2006-os háborúban

2015. 05. 05.

A Hezbollah szervezete már el volt látva szíriai gyártmányú 220 milliméteres rakétákkal és indító berendezésekkel. A Szíriai Fegyveres Erők Főparancsnoksága ekkor még tesztelte a 305 milliméteres sorozatvetőket. A legjobb módja a kipróbálásuknak a háborús alkalmazás volt.

Szíriai hazai gyártású “Khaibar” rakéta sorozatvető berendezés

A Szíriai Arab Hadsereg egyik “meg nem nevezhető” rakétatüzér dandára volt felelős az új Szíriában előállított rakéták csapatpróbájáért.

A Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága parancsokat adott az említett dandárnak, hogy mozgósítsa a “Khaibar” indítóberendezések és rakéták prototípusait és települjenek át Dél-Libanonba.

Az izraeli katonai felderítés, a határvédelem és minden mozgó célpont folyamatos megfigyelése ellenére a szíriai rakétatüzér dandár képes volt áttelepülni Libanon területére és részt venni a háborúban.

A 305 milliméteres sorozatvető prototípusokat először használták, a 220 milliméteres sorozatvető rakétákat a Hezbollah kitűnő találati pontossággal alkalmazta. A “Khaibar” prototípusának kisebb problémái voltak.

Néhány indítóberendezés megrongálódott, nagyon kevés számú semmisült meg a háború folyamán.

A megrongálódott indítóberendezések együtt az épp eszközökkel kerültek kivonásra Libanonból pár hónappal a háború után és szíriai hadiüzemekben kijavították őket.

Sebesült izraeli katonák

2006-tól 2011-ig a Szíriai Arab Hadsereg éleslövészeteken alkalmazta mindkettő sorozatvető típust, a 220 milliméterest és a “Khaibar” indítóberendezést is, a prototípus módosítását követően.

Ezeket az információkat soha nem erősítették meg szíriai állami tisztségviselők, de soha nem is cáfolták. Sayed Hassan Nasrallah, a Hezbollah főtitkára egy interjúban nyilvánosságra hozta, hogy Szíriának nagyon nagy szerepe volt a 2006. évi Izrael elleni háborúban, valamint az ellenállás által használt fegyverek a Szíriai Arab Hadsereg hadianyag készleteiből származtak.

Mára a nyilvánosság számára bemutatott “Khaibar” rakétaindító berendezéseken lényeges fejlesztéseket hajtottak végre és még soha nem alkalmaztak őket a most zajló háborúban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑