Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2015. 02. 20.

Szíriai szellemvárosok   

2015. 02. 20.

Interjú Dr. John Eibnerrel a CSI munkatársával.

Dr. John Eibner, a CSI munkatársa nemrég járt Szíriában. A kormány által ellenőrzött területeken kívül eljutott Homszba és Málulába. A két város már csak kis részben a dzsihádisták kezére került,és a kormánycsapatok körbezárták és elszigetelték a terroristák által ellenőrzött negyedeket szinte . Mindenhol a pusztulás és rombolás nyomai látszanak

15020680020

Megrongált keresztény temető

CSI: A polgárháború kitörése óta most jártál először Damaszkuszban. Milyen ott a helyzet?

John Eibner: Hallottuk a mozsárágyúk dörgését, és láttuk a lázadók állásait támadó vadászgépeket. Ezek nagyon közel, Damaszkusz légterében, a fejünk fölött szálltak el. A járókelők mégis úgy tesznek, mintha mi se történt volna. Sőt, azt mondják, hogy az utóbbi időben sokkal nyugodtabb és biztonságosabb lett a helyzetük. A háború kézzelfogható valósága és a normális élet közti ellentmondás sok helyütt meglepő volt.

Damaszkusz a kormány kezén van. A CSI a lázadók elől ide menekülteknek osztott segélyt. Az emberek rendkívül hálásak, ugyanakkor nagyon félnek. Nem fényképezhettük őket, és csak névtelenül mertek nyilatkozni. Ez azt mutatja, hogy bár a kormány által ellenőrzött területek biztonságosak, és az infrastruktúra is sértetlen, az emberek mégis nagyon félnek.

CSI: Homszban mit tapasztaltál?

JE: Az ENSZ már 2014. májusban a felkelők bukására készült, mert a kormánycsapatok bekerítették őket. A város peremén még folynak a harcok, de Homsz nagy része már a kormánycsapatok birtokában van, és a központba vezető ellátási útvonalak biztonságosnak tűnnek.

Meglátogattuk Frans van der Lugt holland jezsuita sírját, aki a lázadók bevonulásakor is a polgári lakossággal maradt. Az iszlámisták mindössze egy hónappal a visszavonulásuk előtt kivégezték az atyát. Homszban élő szerzetestársai a szobáját is megmutatták nekünk.

Homsz óvárosa egykor 150 ezer lakosú vidám, életteli, virágzó negyed volt, ahol 30 ezer keresztény élt. Ma félelmetes csönd uralkodik az üres, részben lebombázott utcasorokon. Megmaradt bennem egy szürreális kép: a kihalt utcák üszkös, romos házmaradványai közt egy férfi kis kocsiján földimogyorót árult.

Az emberek lassan szivárognak vissza. 2014-ben újraindították az egyik iskolát. Egykor 40 diák járt ide, most 150. Az utóbbi félévben ezren költöztek vissza. Lassan nekiláttak rendet teremteni, az utcákról eltakarítják a romokat, a járműroncsokat, és az útakadályokat. De az újjáépítésnek nyomát sem láttam sehol. A jezsuiták egyszerű vízvezetékeket fabrikáltak a régi források segítségével. Elektromos áram természetesen nincs sehol.

15020680019

Malula arámi falu 17 mártírkatonája

CSI: Az ősi keresztény Málula település 2013. szeptemberi eleste a nagy lapok címoldalára került. Mi történt azóta, és hogy élnek az ottaniak?

JE: Sára nővér (álnév), a CSI projektpartnere ebből az arám helységből származik. Együtt utazhattam vele a szülővárosába. Sokan elmenekültek innen, amikor az iszlámista harcosok bevették a városkát. A kormánycsapatoknak azonban 2014. áprilisban sikerült visszahódítaniuk Málulát. Mindenütt látszanak a háborús pusztítás nyomai. A dzsihádisták szándékosan összetörték a kereszteket, és megszentségtelenítették a templomokat. Időközben sok lakos visszatért ide, először csak körülnéztek, de később hozzáláttak a romeltakarításhoz. Mindent megtesznek azért, hogy a városka újra benépesüljön, ez azonban nem könnyű.

CSI: Milyenek a szíriai keresztények kilátásai?

JE: Sokan azt mondják, hogy a helyzet nagyot javult, de a veszély még nem múlt el. Egy öngyilkos merénylő mindössze néhány hete egy iskola előtt fölrobbantotta magát és megölt 80 embert. Épp ott tartózkodásom idején történt Homszban, hogy váltságdíj reményében elrabolták egy helyi ifjúsági vezető testvérét. Az emberekre ma is nagy veszély leselkedik a hétköznapokban.

CSI: Mit mondasz a CSI jövőbeli szíriai szerepéről?

JE: Az, hogy meglátogatjuk az ottaniakat, még akkor is nagyon sokat jelent nekik, ha nem tudunk túl sokat adni. Szíriában nagyon elszigetelten élnek az emberek mind térben, mind a külvilágról szerzett információkat illetően. Ezért fontos a CSI szíriai tevékenysége. Mi a belső menekülteket támogatjuk, és amennyire erőnkből telik, mindig mellettük állunk.

John Eibner cikke a Tages Anzeiger című svájci lapban a keresztények helyzetéről itt (német nyelven):

Orientalista.hu   CSI-Magyarország

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑