Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2017. 11. 19.

Szíriáról tárgyalt az orosz, iráni és a török külügyminiszter

2017. 11. 19.

A szíriai helyzetről tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török, Szergej Lavrov orosz és Javad Zarif iráni külügyminiszter vasárnap a dél-törökországi Antalyában – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A diplomaták Recep Tayyip Erdogan török, Vlagyimir Putyin orosz és Hassan Rouhani iráni elnök jövő szerdán Szocsiban tartandó csúcstalálkozóját készítették elő, amelynek témája szintén Szíria lesz.

Cavusoglu a vasárnapi megbeszélés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: a felek az asztanai béketárgyalásokkal „nagy utat tettek meg” Szíriában a tűzszünet és a kialakítandó „feszültségcsökkentési” övezetek érdekében.

„A helyzet a tavalyinál sokkal jobb” – fogalmazott a török tárcavezető.

Kiemelte: folytatni kell a harcot az Iszlám Állam (IÁ) és a többi terrorszervezet ellen, de egyúttal a politikai rendezésre is koncentrálni kell.

Mindazonáltal Törökország, valamint Oroszország és Irán ellentétes oldalon áll a konfliktusban. Moszkva és Teherán Basshar Al-Assad szíriai elnök oldalán avatkozik be az arab országban, Törökország azonban a mérsékeltnek nevezett iszlamista csoportokat támogatja.

A török miniszter vasárnap jelezte: kollégáival arról is értekezett, hogy az idlíbi biztonsági övezetet belülről biztosító török haderő körül rövid időn belül az orosz és az iráni katonák is elfoglalják állomáshelyüket. Hozzátette: ennek részleteiről a három ország vezérkari főnökei még a jövő szerdai csúcstalálkozó előtt egyeztetnek.

A török haderő október elején vonult be az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány északi részébe. Törökország a szeptember közepén Asztanában kötött feszültségmentesítési megállapodás keretében megfigyelő tornyokat állít fel a térségben, a tervek alapján összesen tizenkettőt.

Cavusoglu a politikai rendezésre vonatkozóan továbbra is ellenezte, hogy a szíriai kurd Demokratikus Egység Pártja (PYD), amelyet Ankara terrorszervezetnek tart, részt vegyen bármilyen, Szíria jövőjét befolyásoló nemzetközi tanácskozáson. Ankara attól tart, hogy a kurdok megerősödése Észak-Szíriában felélénkítené a Törökországban élő több mint tízmilliós kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Lavrov a találkozó után csak annyit közölt, hogy tárgyalópartnereivel minden kulcskérdésben egyetértettek.
Zarif reményét fejezte ki, hogy jól sikerül szerdán az elnöki csúcstalálkozó, és a felek „le tudják zárni a terrorizmus gyászos és keserű fejezetét Szíriában”.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑