Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 23.

Szombattól tűzszünet, áprilisban parlamenti választás lesz Szíriában

2016. 02. 23.

Szombaton hatályba lép a szíriai tűzszünet, amelyről az Egyesült Államok és Oroszország állapodtak meg- közölték nyugati diplomáciai források hétfőn.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azt mondta, mindkét fél tető alá akarta hozni a megegyezést:

„A párbeszédet az orosz fél kezdeményezte. Ugyanakkor kölcsönös volt az érdeklődés. A párbeszéd során hivatalossá tettük, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a Nemzetközi Szíriai Segítő Csoport társelnökei.”

Az orosz-amerikai megállapodás értelmében péntek délig le kell állítani a harcot, a tűzszünet pedig szombaton nulla órakor lép hatályba. Az olyan terrorszervezetek ellen, mint amilyen az Iszlám Állam vagy az al-Kaidához köthető an-Núszra Front, továbbra is folytatódnak a katonai csapások.

„Tudjuk, hogy sok akadály van, és biztosan lesznek visszalépések. Végül is négy évig próbáltunk egy diplomáciai megoldást tető alá hozni arra a számos problémára, amely gyötri ezt a szétszakított nemzetet. De ez a pillanat valódi lehetőséget tartogat” – mondta a Fehér Ház szóvivője.

Parlamenti választások

Parlamenti választásokat írt ki áprilisra Bashar Al-Assad szíriai elnök -közölte Damaszkusz hétfőn.

Szíriában a parlamenti választásokra négyévente kerül sor. A jelenlegi törvényhozás mandátuma májusban jár le.

A legutóbbi, 2012-es parlamenti választásokon a kormánypárt háttérbe szorult, több ellenzéki párt került a törvényhozásba, a legtöbb mandátumot a függetlenek szerezték meg.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑