Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 01. 07.

Szorul a hurok Izrael körül

2015. 01. 07.

A Palesztin Hatóság elismerte az ellenőrzése alatt álló területen elkövetett bűncselekmények ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét. Ezzel elvileg megnyílt az út izraeliek elleni nyomozati eljárások előtt – erősítette meg kedden a hágai testület egyik szóvivője.

Az ICC joghatóságának elismerése azonban nem jelenti automatikusan eljárás indítását – tette hozzá a bírósági illetékes. Mint mondta, a vádhatóságnak minden esetet meg kell vizsgálnia, s az eljárás megindításához bírói végzésre is szükség van.

A palesztinok ugyanakkor nem tagjai a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító szerződésének számító úgynevezett Római Statútumnak, csatlakozási kérelmüket múlt pénteken nyújtották be az ENSZ-ben. Jelenleg megfigyelői státusuk van a hágai testületben.

A Rámalláhban működő Palesztin Hatóság hivatalosan Palesztinának nevezi az általa ellenőrzött területet. Miután az ENSZ Közgyűlése 2012. november 29-én már felvette Palesztinát “nem tag megfigyelő államként”, a nemzetközi jogi státus összetettsége ellenére valószínűleg el fogják fogadni csatlakozási kérelmét, és Rámalláh elkezdheti panaszok benyújtását izraeli személyek ellen.

alfahir.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑