Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 04. 07.

Szövetségben: Amerikai légicsapás és Iszlám Állam offenzíva Szíriában (képek, videó)

2017. 04. 07.

Az Egyesült Államok  rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi kormányt vádolják. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szinte azonnal támadásba kezdett Deir Ezzorban és Palmyra  és Homsz körzetében.

A Pentagon szóvivője bejelentette: az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag-, és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok smmisétett meg.

Donald Trump hajnalban személyesen adta ki a parancsot. Az amerikai légicsapásokról először – még Trump elnök beszéde előtt – az NBC televízió adott hírt. Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást.

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon  A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik.

Óva intettek az oroszok

Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete nem sokkal korábban óva intette Washingtont attól, hogy rakétatámadást indítson Szíriában válaszul a hét elején történt gáztámadásra.

Vlagyimir Szafronkov úgy fogalmazott, hogy másképp a következményekért is az lesz majd felelős, aki belebocsátkozik egy ilyen kétes kimenetelű és tragikus akcióba.

Sajtóhírek szerint Washington számos országot előre tájékoztatott erről a támadásról, de Oroszországot nem.

Az amerikai külügyminiszter úgy foglamazott, hogy nem tartottak igényt Moszkva beleegyezésére.

A Pentagon szóvivője ugyanakkor elmondta, hogy az akció előtt többször is beszéltek az orosz hadsereggel, és célpontjaik között nem szerepelt orosz érdekeltség.

Moszkva szerint nem a szíriai korámy áll a keddi gáztámadás mögött, hanem az történt, hogy egy bombázó eltalálta a iszlamisták egyik lőszerraktárát, ahol vegyifegyverek is voltak.

Elítélte a Kreml a légtámadást

A Kreml elítélte az amerikai lépést, mint „agressziót egy szuverén nemzet ellen”. Hozzátette: a támadás jelentős károkat okozhat az amerikai–orosz kapcsolatokban, és jelentősen akadályozza egy nemzetközi koalíció létrehozását az Iszlám Állam ellen.

Emellett kiemelték, hogy Vlagyimir Putyin szerint ez egy kísérlet arra, hogy elterelje a figyelmet a civil áldozatok számáról Irakban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml hozzátette, hogy a szíriai hadseregnek nincsenek vegyifegyver-készletei, amelyek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

Az RT orosz állami televízió beszámolója szerint Putyin úgy véli, az amerikai akció nemzetközi jogot sért, és „kitalált ürügy” hatására jött létre.

Az orosz alsóház védelmi bizottságának helyettes vezetője azt mondta, a Szíria elleni amerikai légicsapással a Washington beleesett „a politikai kettős mérce bűnébe”. Jurij Svitkin szerint az Egyesült Államok az Iszlám Állam fegyveres csoportot használja fel eszközként saját geopolitikai céljainak elérésére.

Alekszej Puskov, az orosz felsőház információpolitikai bizottságának elnöke egyébként röviddel a légicsapás előtt közzétett Twitter-bejegyzésében arra figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy amennyiben katonai hadműveletet indít Szíria ellen, azzal „egy szövetségbe kerül Bushsal és Obamával”.

.

Az iszlamista szervezetek üdvözölték a légitámadást

A szíriai iszlamista ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte az amerikai katonai akciót. Ez lehet a kezdete annak, hogy tudassák a damaszkuszi rezsimmel: nem úszhatja meg büntetlenül – üzente az Isztambulban működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet szóvivője.

Az al-Madzsadin libanoni televízió közölte, a szíriai hadsereg még a homszi légi támaszpont elleni amerikai rakétatámadás előtt biztonságba helyezte az ott állomásozó harci gépeinek többségét.

A szíriai Homsz kormányzója a terroristák támogatásával vádolja Washingtont

Talal Barazi szerint a péntek hajnali rakétatámadás nem a terrorizmus elleni harcot szolgálta. Számukra nem okoz meglepetést, hogy az Egyesült Államok és Izrael a terrorizmust támogatja. Amerika nagyon is partner a szíriai infrastruktúra és a lakosság pusztításában – teszi is ezt számtalan módon – mondta Homsz kormányzója pénteken.

Úgy látja, a napnál világosabb, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet, a Nuszra Front és más terrorcsoportok együttműködnek az Egyesült Államokkal, Izraellel és több arab rezsimmel is. Úgyhogy nem éri váratlanul őket az, hogy a szövetségesek közvetlenül is beavatkoznak egymás érdekében, főleg miután a terroristák csúfos kudarcot vallottak Szíriában.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy Amerika befolyását és haderejét mindenütt beveti szövetségesei támogatására – magyarázta a szíriai Homsz kormányzója azután, hogy az amerikai hadsereg rakétákkal lőtte a szíriai Al-Shajrat légibázist péntekre virradóra.

A terrorszervezetek azonnali támadást indítottak a szíriai hadsereg ellen

Az amerikai légicsapásokkal egyidőben az Iszlám Állam terrorszervezet több ponton is támadást indított a Szíriai Arab Hadsereg állásai ellen – közölte egy szír tiszt a Sputniknewsnak.

A dzsihadista szervezet Deir Ezzornál, Palmyránál, és az Al-Shajtat katonai reptérhez közeli Homsz-Farkalasz főút mentén lévő katonai ellenőrző pontok ellen indított támadásokat. A terroristák megpróbálták elvágni a Homszot Palmyrával összekötő útat, hogy elvágják a szíriai hadsereg utánpótlását.

A Szíriai Arab Hadsereg több órán keresztül védte állásait és sikeresen visszaverte a támadásokat.

A homszi Al-Shajrat légibázisról indított  szír vadászgépek az  Iszlám Állam ellen hajottak végre légicsapásokat, illetve a szír légtér védelmét látta el egy esetleges ellenséges légitámadás során. Izrael a hat éve tartó szíriai konfliktus alatt több tucat légitámadást hajott végre szíriai területek elősegítve az iszalmista szervezetek előrenyomulását.

Több halottja van a támadásnak

Hat szír katona és több tucat sebesültje van a hajnali amerikai támadásnak – közölték a szíriai források.  Homsz tartomány kormányzója közölte, a légicsapás szinte teljesen lerombolta a hadsereg légibázisát.

Nemzetközi reakciók az amerikai rakétatámadásra:

Marco Rubio floridai szenátor üdvözölte a döntést, nyilatkozatban közölte, reméli, hogy ennek hatására csökken a civilek ellen irányuló atrocitások száma az országban – írja a Guardian.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu azt mondta: Izrael teljes mértékben támogatja az amerikai elnök döntését.

Később a Downing Street szóvivője is közölte, hogy a brit kormány támogatja az amerikai akciót, amely megítélésük szerint megfelelő válaszlépés volt.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy „határozottan támogatja” az amerikai döntést, mely „arányos és célzott” válasz a szíriai rezsim „sokkoló háborús bűncselekményére”.

A török miniszterelnök-helyettes közölte, hogy támogatja az USA döntését. Egyben kifejezte arra vonatkozó reményét, hogy a művelet hozzájárul a szíriai béke megteremtéséhez.
Az iráni külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy határozottan elutasítanak minden ehhez hasonló egyoldalú lépést.

Viktor Ozerov, a Orosz Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője a BBC tudósítása szerint azt mondta, ez egy ENSZ-tagállam ellen irányuló agresszióként tekinthető, és Oroszország az ENSZ BT ülésének összehívását kezdeményezheti.

Orientalista.hu – Zenobia (MNO,MTI, SANA, Russia Today, Euronews)

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑