Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 01. 08.

Szúad-Arábia az USA-val szövetkezve felégeti a saját tartalékait

2015. 01. 08.

A brit The Telegraph újság szerint az olaj árának további csökkenése a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének legbefolyásosabb tagján csapódhat le.

“Szaúd-Arábia az olajárak csökkentésével próbál győzedelmeskedni a piacon. Azonban, ezzel a piaci dominanciáért folytatott harc egy újabb szakaszba lép, amelyben az ország már önmagát veszélyezteti.”

Szaúd-Arábia hatalmas olajtartalékokkal rendelkezik és azon országok közé tartozik, ahol az előállítási költségek a legalacsonyabbak. A publikáció szerint Szaúd-Arábia próbál megszabadulni főbb riválisaitól, azaz Oroszország és az Egyesült Államok nagyarányú piaci jelenlététől. Ez a stratégia azonban Szaúd-Arábiát is veszélyezteti: a magas olajárak idején az ország jelentős valutatartalékot halmozott fel (több mint 750 milliárd dollárt), ami hamarosan megfogyatkozik, ha szinten akarják tartani az olajárakat. A cikk szerint az olajárak 60 dollár alá esése gyakorlatilag felégeti a szaúdi tartalékokat, miközben az a helyzet is előállhat, hogy a megújuló energiák iránti kereslet növekedése már soha nem is engedi visszakúszni az olaj árát a korábbi szintre, ami lehetetlenné teszi, hogy Szaúd-Arábia korábbi pozícióját megőrizze.

Ez ugyan nem egy valószínű forgatókönyv, tekintve, hogy az olaj árát láthatóan nem tisztán fundamentális tényezők, hanem a politikai akarat határozza meg. Márciusban Barack Obama amerikai elnök a szaúdi uralkodóhoz fordult, hogy segítsen az olaj árának leütésében, hogy az orosz állami költségvetést így megfoszthassák az olajból származó bevételek egy részétől. Az akkor “kiszivárgott” információk alapján ez az ajánlat elutasítást talált. Hónapokkal később azonban megkezdődött az olaj árának látványos zuhanása.

A napokban egy finn közgazdász bejelentette, hogy az amerikai kormány feltehetően dezinformációk alapján hozott döntést az olaj árának csökkentéséről és az Oroszország ellen hozott szankciókról, és a gyakorlatban a(z amerikai) kormánynak nincs valós képe az orosz gazdaság helyzetéről. A szaúdi tartalékok felégetése azonban más szempontból is jól jön az amerikaiaknak: az utóbbi években az Egyesült Államok fokozott hangsúlyt helyezett arra, hogy közel-keleti “szövetségesei” is látszatra demokráciák legyenek, a tekintélyelvű kormányokat sorban megdöntik. Szaúd-Arábiát is fenyegetheti ez a hullám, ha nem hajtja végre maradéktalanul az amerikaiak követeléseit. A későbbi destabilizálást pedig megkönnyíti, hogy az ország az amerikaiakkal Oroszország ellen szövetkezve épp most számolja fel saját tartalékait.

hidfo.net.ru

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑