Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2018. 10. 23.

Szudán: 13 keresztényt tartóztattak le – a kormány újabb egyházi ingatlanokra csapott le

2018. 10. 23.

A szudáni biztonsági szolgálat 13 keresztényt tartóztatott le Darfur nyugati részén szombaton, október 13-án. Eközben egy Kartúm közeli városban ingatlanai tulajdonjogainak átadására szólítottak fel egy templomot.

Nem tisztázott vádakkal vitték el nyalai otthonukból a keresztényeket délkelet-Darfurban a Nemzeti Hírszerzés és Biztonsági Szolgálat (NISS) emberei. Három embert azóta mindenféle magyarázat nélkül szabadon bocsájtottak.

A szudáni törvények lehetővé teszik a NISS-nek, hogy akár négy és fél hónapig fogva tartson embereket vádemelés vagy szabadlábra helyezés nélkül.

Egy Kartúm közeli város, Omdurman egyik templomát mindeközben arra köteleztek, hogy egy államilag kinevezett bizottságnak adja át ingatlanjainak tulajdonjogait.

A kormány és a Szudáni Krisztus Egyháza (SCOC) közötti vita régóta fenn áll az egyházi ingatlanok és birtokok tulajdonlásának ügyében, miután az Egyházügyi Minisztérium egy rivális bizottságot állított fel a SCOC tulajdonok adminisztrációjára.

“Az omdurmani rendőrség beidézte az egyház vezetőjét hétfőn (október 8-án) és parancsba adták neki, hogy adja át a gyülekezet vezetését egy rivális bizottságnak”- közölte egy helyi forrás a World Watch Monitorral hozzátéve: “Azt akarják, hogy a gyülekezet elhagyja területeit.”

Szudán egymillió keresztényéből nagyjából 220 000 hívő tartozik az SCOC-hez. Az egyház elnökét, Ayouba Telyant szintén beidézték.

Ezen idézések két héttel azt követően jöttek, hogy a kormány pert vesztett az egyház ellen, és 19 templomot kényszerült visszaadni az SCOC tulajdonába.

Számos más felekezet, mint a Szudáni Presbiteriánus Evangélikus Egyház (SPEC) is konfliktusban van a kormánnyal az egyházi tulajdonokat illetően. Büntetésekkel, bezáratásokkal és épületrombolásokkal kellett szembenézniük.

A WWM helyi forrása szerint a szudáni keresztények szerint, az SCOC javára hozott meglepő bírósági ítélet, és a nemrégiben – hat év visszatartás után – egy hajórakománnyi Biblia közreadása csupán “kozmetikai” beavatkozás volt a kormány részéről, az Egyesült Államokkal való kétoldalú kapcsolatok normalizálása végett. Az ország még mindig rajta van az USA terrort szponzoráló nemzeteket felvonultató listáján. Az emberjogi csoportok felhívást is intéztek Washingtonnak, hogy valahogy “fékezzék” ezeket a szudáni kormány által tett lépéseket, mivel emberi jogi viszonylatban kevés bizonyítható előrelépés történt.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottságának delegációja májusban járt Kartúmban és Észak-Darfurban, ahol az érdekelt felek úgy nyilatkoztak számukra, hogy Szudánban “nincs vallásszabadság.”

S4C.news – Varga Gergő Zoltán

Forrás és kép: World Watch Monitor, Paula Bronstein/Getty images

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑