Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2017. 02. 03.

Szudán: 23 évet kapott egy cseh misszionárius

2017. 02. 03.

Ítéletet hoztak Szudánban Petr Jašek cseh misszionárius és két társa, Hassan Abduraheem Kodi Taour pásztor és Abdulmonem Abdumawla ügyében. Bár a per egy másik vádlottját korábban szabadon engedték, a cseh misszionáriust, Petr Jašek-et 23 év börtönbüntetésre, két szudáni társát pedig 12-12 évre ítélte a Karthoumi Büntetőbíróság.

A humanitárius munkást kémkedés és gyűlöletkeltés, segítőit pedig bűnrészesség vádjával ítélték el. A misszionárius egy súlyos égési sérülést szenvedett diák műtétjének támogatása miatt érkezett az országba, de haza már nem térhetett, mivel 2015 decemberében a szudáni titkosszolgálat a repülőtéren letartóztatta. Keresztény hite és kapcsolatai valószínűleg elsődleges okai voltak elfogásának, melynek célja az volt, hogy elejét vegyék minden rendszerkritikának, vagyis bármilyen, a szudáni iszlám rezsimmel szembeni véleménynyilvánításnak.

A bíróság a misszionárius laptopjának egy videóját használta fel bizonyítékként, melyen egy külföldi személy beszélget a helyiekkel. Szerintük ez egyértelműen azt igazolja, hogy Petr Jašek és két társa le akarták rombolni Szudán jó hírét, mivel információkat gyűjtöttek a keresztények üldözéséről és az országban folyó népirtásról. Szudán elnökét, az iszlamista Omar al-Bashir-t egyébként népirtással és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolja a Nemzetközi Büntetőbíróság. Az elnök nem titkolt célja fölszámolni a keresztény jelenlétet az országban.

Szudán az ötödik az Open Doors szervezet listáján, amelyen azok az országok szerepelnek, ahol a legnehezebb a keresztények helyzete, ahol a legsúlyosabb jogsértéseknek vannak kitéve.

Talán az első nagy tiltakozó hullámnak és petíciónk 380 000 támogatójának is köszönhető, hogy kivégzés helyett 23 év börtön lett az ítélet. Nem tudhatjuk. Viszont az tény, hogy egy szudáni börtönben egy 52 éves férfi számára 23 év börtön egyenlő a lassú halállal. Mennyi ideig bírhatja ki egy ember az erőszakot, a betegségeket és az alultápláltságot?

CizitenGo tovább harcol

Az emberi jogokért harcoló nemzetközi civil szervezet felhívást tett közzé Petr Jašek kiszabadításáért:

Nem adjuk fel a reményt, igyekszünk minden követ megmozgatni a kiszabadításukért. Szudán elnökéhez fordulunk a nagykövetségen keresztül, kegyelmet kérve az elítélteknek. Továbbá arra kérjük Magyarország külügyminiszterét, Szijjártó Pétert, és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárt, dr. Török Tamást, hogy tegyenek meg minden lehetséges diplomáciai lépést az igazságtalanul elítélt foglyok szabadulása érdekében.

Kérem, ha még nem csatlakozott, tegyen egy lépést a szabadságukért. Ha pedig már novemberben aláírta petíciónkat, kérjük küldje tovább 5 olyan ismerősének, akik számára szintén fontos lehet ez az ügy. Végül arra kérem, ha hívő, foglalja imáiba a szudáni börtönben ártatlanul szenvedő keresztény testvéreinket.

Orientalista.hu – CitizenGO 

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑