Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2021. 07. 13.

Szudán az orosz haditengerészeti bázisról szóló egyezmény ratifikálására készül

2021. 07. 13.

Szudán a területén létrehozandó orosz haditengerészeti – műszaki-ellátó – bázisról szóló egyezmény ratifikálására készül – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szudáni hivatali partnerével, Mariam Szadik al-Mahdival hétfőn Moszkvában folytatott megbeszélései után.

“Megvitattuk ezt a kérdést. Jelenleg az orosz parlament nyári szünetet tart, ezért a Duma csak ezt követően tudja megvizsgálni a dokumentumot. Előreláthatólag ezzel már az új összetételű Duma fog foglalkozni. A miniszterasszony arról értesített minket, hogy Szudánban szintén előkészítik a ratifikációs folyamatot” – ismertette az orosz diplomácia vezetője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július elsején terjesztette elő ratifikálásra a megállapodást, amelynek alapján az orosz haditengerészet műszaki ellátóállomást létesíthet majd legalább 25 évre az északkelet-afrikai ország területén. Az egyezmény értelmében a támaszponton legfeljebb háromszáz katona szolgálhat és egyszerre akár négy orosz hadihajó tartózkodhat Port Szudán kikötőjében a Vörös-tengeren. A hajók lehetnek nukleáris meghajtásúak is.

A megállapodás 25 évre szól, de ennek lejárta után tízévenként automatikusan meghosszabbodik, ha felek egyike sem emel kifogást.

Mahdi a közös sajtókonferencián közölte, hogy a szudáni törvényhozó tanács meg fogja vizsgálni a megállapodást az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok és a két ország stratégiai érdekeinek fényében. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a két ország pénzügyi hatóságainak sikerül megállapodniuk a szudáni orosz államadósság teljes elengedésében. Mint mondta, az államadósság rendezése pozitív hatással lesz a kartúmi kormánynak hitelezők globális informális csoportjával, az úgynevezett Párizsi Klubbal folytatott tárgyalásokra.

Mahdi reményt fűzött ahhoz is, hogy a Kartúm és Moszkva közötti kétoldalú együttműködés felélénkítése elvezet a gazdasági és a kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez is.

Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a mostani egyezmény Moszkva azon erőfeszítéseinek egyik eleme, hogy kiterjessze haditengerészeti jelenlétét a világ számos pontján, így Afrikában is. Az orosz haditengerészet egyetlen külföldi támaszpontja az egykori Szovjetunió területén kívül a szíriai Tartúsz kikötőjében van a Földközi-tengeren.

Az orosz vezetés 49 évre kötött bérleti szerződést Damaszkusszal. Ennek a megállapodásnak az értelmében legfeljebb 11 orosz hadihajó állomásozhat a kikötőben, amelynek létesítményeit korszerűsítették és kibővítették.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑