Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2020. 02. 07.

Szudán ezentúl átengedi légterén az Izraelbe tartó járatokat

2020. 02. 07.

A szudáni hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország ezentúl engedi áthaladni légterén az Izraelbe tartó járatokat. Mindezt szerdán jelentették be, két nappal azután, hogy a szudáni katonai tanács vezetője találkozott az izraeli miniszterelnökkel Ugandában.

Abdel Fattah Al-Burhan tábornok és Benjamin Netanjahu találkozója után Ugandában izraeli tisztviselők azt nyilatkozták, hogy enyhülni látszik a korábbi feszültség Szudán és Izrael között.

A szudáni katonai szóvivő szerdai bejelentésében hangsúlyozta, hogy Burhan tábornok és Netanjahu találkozója Szudán nemzetbiztonsági érdekei miatt történt.

Netanjahu korábban már kijelentette, hogy ha Szudán megnyitja légterét az izraeli gépek számára azzal órákat lehet megspórolni a Dél-Amerikába tartó utak során, mely a negyedik legfontosabb úticél az izraeli légitársaság számára. Ebbe az afrikai légi folyosóba beletartozik még Egyiptom és Csád is, melyekkel Izrael még 2018-ban írt alá hasonló megállapodást.

Az Ugandában tartott megbeszélésen azt is bejelentették, hogy Burhan tábornok meghívást kapott Washingtonba. Ezt akkor jelentették be miután a választások előtt álló Netanjahu miniszterelnök szintén Washingtonban járt, hogy ismertesse a Donald Trump elnök által kidolgozott közel-keleti béketervet.

Szudán most azon dolgozik, hogy újra kapcsolatokat építsen ki a külvilággal, ugyanis Bashir korábbi államfő idején az ország évtizedekre el volt zárva a külvilágtól. Tavaly azonban az Egyesült Államok már eltávolította a ,,terrorizmust támogató országok,, listájáról.

Izraeli tisztviselők abban is reménykednek, hogy ha javulnak a kapcsolatok Khartummal, akkor rendeződhet az országban tartózkodó szudániak helyzete is, akik az ötödik legnagyobb csoportot képviselik az Izraelben lévő illegális bevándorlók között.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑