Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2015. 05. 10.

Szudán: Izrael ismét egy arab országot bombázott

2015. 05. 10.

Szerda éjjel izraeli harci repülőgépek Szudánt bombázták. Az arab ország légi ereje lelőtt egy izraeli gépet.

Szudáni források szerint az izraeli légierő egy létesítményt támadott meg Omduran varos mellett a főváros közvetlen közelében a Nílus folyó másik oldalán.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy egy Omdurman melletti katonai létesítmény felől hallatszottak a robbanások, és a házak beleremegtek a bombázásba. Izraeli hivatalos források nem nem kommentálták a légicsapás hírét.

Egy hónapja az izraeli légierő Líbia deli részén mért csapást fegyverraktárakra amibe állítólag olyan fegyvereket rejtettek el amit a Gázai övezetbe szántak a palesztin Hamasznak. A fegyverszállítmányt Iránhoz kötötték.

Izraeli katonai gépek már többször lecsaptak szudáni katonai célpontokra, legútóbb a főváros melletti Al-Yarmouk nevű fegyvergyár ellen indítottak akciót.

Szudán és Irán kapcsolata megromlott, mert Kartoum a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióhoz közeledett a Jemenben harcoló Húszi Mozgalom ellenében. Szudán kiutasította az iráni kulturális attasét és bezáratta az iráni kulturális központot, mert azzal vádolta Teheránt, hogy a szunnita afrikai ország “síizálására”, az iszlám síita ágának ottani megerősítésére törekszik.

A szudáni légvédelem Omdurmanhoz közeli Wadi Sidna katonai bázisról indított rakétákkal lelőtt egy izraeli gépet. A Szudáni Hadsereg viszont cáfolta, hogy támadás érte a katonai bázist. Az alalam.ir szudáni forrásokra hivatkozva közölte, hogy a szudáni légierő időben észlelte és elhárította az izraeli agressziót.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Alalam.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑