Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2023. 02. 05.

Szudánba látogatott az izraeli külügyminiszter

2023. 02. 05.

Szudánba látogatott Eli Cohen izraeli külügyminiszter ahol tárgyalásokat folytatott Abdel Fattah Al-Burhan tábornokkal, a szudáni ideiglenes kormány vezetőjével.

Cohen az első izraeli külügyminiszter aki Szudánba látogatott és hivatalosan is egyeztetett Kharthoum és Tel Aviv diplomáciai kapcsolatainak rendezéséről. A szudáni külügyminisztérium nyilatkozata szerint ezzel elindult az a folyamat, melynek során a két ország kölcsönösen elismeri egymást és felveszik a diplomáciai kapcsolatokat.

Szudán még 2021-ben egyezett bele abba, hogy elismerje Izraelt. Ezért a lépésért cserébe az Egyesült Államok Szudánt levette a terrorizmust támogató országok listájáról.

Szudán ezzel az Egyesült Arab Emirátusok, Marokkó és Bahrein után a negyedik olyan arab állam lesz, mely az ún. ,,Ábrahám egyezmény,, keretei között elismeri Izraelt.

Eli Cohen szerint a két ország kapcsolatainak javításával számos együttműködés előtt nyílnak meg a kapuk, elsősorban az energia szektor és a mezőgazdaság terén. Szudán és Izrael azonban a katonai együttműködés terén is bízik az előrelépésben.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑