Cadmus fordítás Cadmus
Szudán

2020. 10. 25.

Szudánnak Izrael elismerésével együtt terrorszervezetté kell nyilvánítania a Hezbollahot

2020. 10. 25.

Amerikai tisztségviselők megerősítették, hogy Szudán úgy döntött, hogy Izrael állam elismerésével együtt terrorszervezetté nyilvánítja a Hezbollah libanoni szervezetet is.

Az amerikai-szudáni-izraeli közös nyilatkozat szerint ,,több évtizedes brutális diktatúra után a szudáni nép úgy dönt, hogy változtat.,,

Legalábbis az amerikai kormány ezzel magyarázza azt, hogy a szudáni vezetés az Izrael elismerése mellett döntött. Azt azonban nem említették, hogy ezért a szaúdi kormány 335 millió dollárt fizetett a szudáni vezetésnek. És arról sem esett szó, hogy a szudáni nép, ahogyan az arab országok lakosainak jelentős többsége elítél mindenféle szerződést az ún. ,,Izrael állammal,, és a palesztin nép mellett áll.

Az izraeli rezsimmel történő kiegyezés hallatára jelentős demonstrációk kezdődtek Szudánban.

Az amerikai tisztségviselők a békeszerződés mellett azt is megemlítették, hogy Szudán terrorszervezetté fogja nyilvánítani a Hezbollah mozgalmat, hiszen szerintük ez az ,,Izraellel,, történő egyezség része.

A bejelentést mindenesetre az 1987-es bejrúti robbantás évfordulójára időzítették .

1983 október 23-án ugyanis Bejrútban robbanás történt a megszálló amerikai csapatok egyik laktanyájánál, melynek következtében 241 amerikai katona halt meg. Erről egy Twitter üzenetben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is megemlékezett, aki terrorszervezetnek nevezte a Hezbollah mozgalmat.

Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy Szudán elismerni készül Izrael államot miután az amerikai kormányzat levette Szudánt az ún. ,,terrorizmust támogató országok,, listájáról.

Ez az után történt, hogy Szudán hajlandó 335 millió dollárt kifizetni az Egyesült Államoknak az állítólagos terrortámadásokban játszott szerepéért. Ezt a 335 millió dollárt azonban Szaúd-Arábia hajlandó kifizetni Szudánnak a zsidó állam elismeréséért cserébe.

A szudáni részről az egyezményt azonban egy olyan átmeneti kormány fogja aláírni, mely egy amerikaiak által támogatott katonai puccs során váltotta le a korábbi szudáni vezetést.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Arabiya)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑