Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 04. 25.

Támadás ért egy iráni olajtankert Szíria partjai előtt

2021. 04. 25.

Gyaníthatóan dróntámadás ért szombaton egy iráni olajtankert Szíria partjai előtt a Banijasz olajterminál közelében – közölte a szíriai olajügyi minisztérium. A hajón keletkezett tűzben életét vesztette három szíriai állampolgár – közölték a helyi források.

A hajó egy olajfinomító közelében tartózkodott, amikor találat érte.  Egyelőre nem világos, hogy a robbanást mi okozta.

A SANA állami hírügynökség beszámolója szerint a hajó egyik tartályában keletkezett tüzet időközben sikeresen eloltották.

A támadás a libanoni felségvizek irányából érkezett – tették hozzá, anélkül, hogy áldozatokról vagy károkról említést tettek volna.

Az iráni al-Alam televízió közölte, hogy az olajtankert két “lövedék” találta el. Értesülése szerint a károkat szenvedett iráni hajó egyike volt annak a három tankernek, amely nemrég érkezett az olajterminálhoz.

Olajipari szakértők szerint az olajfinomítóval rendelkező Banijasz kikötőváros fedezi Homsszal együtt Szíria dízelolaj, fűtőolaj, benzin és más olajszármazékok iránti szükségletének nagy részét.

Mivel a fontosabb olajlelőhelyek amerikai és kurd megszállás alatt van,  a szankciók és a háború sújtotta országban az utóbbi évben komoly üzemanyaghiány lépett fel, ami áremelkedéseket eredményezett.

A damaszkuszi vezetés ezért egyre inkább szövetségese, Irán olajszállítmányaira volt kénytelen hagyatkozni, bár a nyugati büntetőintézkedések és a helyi fizetőeszköz, a szíriai font elértéktelenedése megnehezítette az importot.

 

A Háárec című izraeli lap márciusban arról számolt be, hogy komoly gazdasági károkat okozó tengeri viszály folyik Irán és Izrael között.

Az újság tudni véli, hogy Izrael több tucat iráni olajtankerre mért csapást, több milliárd dolláros kárt okozva Iránnak,  megzavarva az iszlám köztársaság tengeri szállításait.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑