Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 04. 16.

Támadás érte a Moszad egyik titkos műveleti létesítményét Észak-Irakban

2021. 04. 16.

Napok óta több híroldalon is jelentek meg hírek azzal kapcsolatban, hogy támadás érte az izraeli hírszerzés, a Moszad egyik titkos műveleti bázisát Irak északi részén.

Az iraki Sabereen News híroldal szerint az izraeliek által használt létesítményt ismeretlen fegyveresek támadták meg, melynek következtében több izraeli állampolgár meghalt, többen megsebesültek.

Az észak-iraki területeken létrejött szinte önálló Kurdisztán tartomány régóta tart fent kapcsolatokat Izraellel, és a területükön évek óta jelen van az izraeli hírszerzés. De már korábban, az amerikai csapatokkal együtt is érkeztek izraeli hírszerzők Irakba, akik a bagdadi amerikai nagykövetségen kaptak irodát. De ezen kívül az iraki régészeti területek feldúlásában és az iraki műkincsek elrablásában is jeleskedtek az amerikai hadsereg védelmét élvező ,,izraeli régészek,,.

A hírügynökségek szerint az Irakban lévő Moszad létesítmény elleni támadás azután következett be, miután az izraeli hadsereg megtámadott egy iráni hajót a Vörös tengeren. A cselekményért egy iraki ellenálló csoport azóta vállalta a felelősséget, azonban sokak szerint Irán állt bosszút a megtámadott hajó miatt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök irodája eddig nem adott ki semmilyen tájékoztatást a hírrel kapcsolatban.

A ,,The Times of Israel,, híroldal szerint pedig kurd hivatalnokok tagadják, hogy az általuk ellenőrzött területen izraeli bázis működne.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑