Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 09. 21.

Tarthatatlan a helyzet a görög szigeteken

2018. 09. 21.

A görög hatóságok a hónap végéig kétezer embert átszállítanak a szárazföldre a túlzsúfolt szigetekről, miután tarthatatlanná vált a helyzet az Égei-tengeren. A döntés azt követően született, hogy Dimitrisz Avramopulosz migráció­ért felelős uniós biztos Athénba érkezett tárgyalni Alexisz Ciprasz miniszterelnökkel. Sokak szerint azonban az intézkedés édeskevés.

– Annak ellenére, hogy a hírekben a korábbinál jóval ritkábban esik szó a görögországi helyzetről, az ország szigeteire továbbra is folyamatosan érkeznek illegális bevándorlók – közölte a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet.

Jelenleg több mint 18 ezer menedékkérő tartózkodik az Égei-tenger görög szigetein, ahol a körülmények egyre kétségbeejtőbbek. A legnagyobb, a Leszbosz szigetén található Mória nevű táborban 9 ezer ember tartózkodik, háromszor annyi, mint a férőhelyek száma. A gyerekeknek esélyük sincs iskolába járni, a menedékkérők között állapotos nők és fogyatékkal élők is vannak, akiknek nincsen hozzáférésük az alapvető egészségügyi ellátáshoz. Az erőszak pedig elharapódzott, mivel nincs megfelelő kontroll a táborban.

FELTORLÓDTAK A MENEDÉKKÉRŐK, SEM BRÜSSZEL, SEM ATHÉN NEM TUDJA KEZELNI A VÁLSÁGOT

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet korábban felhívta a figyelmet, hogy tavaly havonta 6-7 embert szállítottak el a mentők öngyilkossági kísérlet miatt. A BBC hírcsatorna múlt héten arról tudósított, hogy több 10 év körüli gyerek is megpróbált véget vetni az életének. A kerületi egészségügyi hatóságok múlt héten egy hónapot adtak az államnak, hogy megoldja a helyzetet.

A kormány a szigetről 13 ezer embert telepített át a szárazföldre tavaly november óta a civil szervezetek nyomására. Ennek ellenére úgy tűnik, a kabinet nem hajlandó változtatni a jelenleg érvényben lévő politikán. A 2016-ban hatályba lépett EU–török megállapodás szerint a tengeri útvonalon érkező bevándorlók menedékkérelmét a görög szigeteken felállított úgynevezett hotspotokban kell elbírálni.


A nem jogosultakat a hatóságok visszafordítják Törökország felé, és cserébe legálisan regisztráló menedékkérőket vesznek át. A lassú adminisztrációs folyamat és az új érkezések miatt azonban feltorlódtak a bevándorlók. A görög és nemzetközi civil szervezetek többször is felszólították a kormányt és az EU-t, ismerje be, hogy ez a rendszer nem működik a gyakorlatban.

Kérték, hogy a hatóságok vessenek véget a tarthatatlan állapotoknak, és szállítsák a migránsokat a szárazföldre, emberi körülmények közé. A kormány szerint azonban nem Athén felelőssége a bevándorlók befogadása, a tagállamok pedig nem mutatnak hajlandóságot az átvételre.

Magyar Idők – Zetelaki Réka, Fotó: Reuters, Grafika: Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑