Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 08. 31.

Tavadros pátriárka a kopt fiatalokhoz: Őrizzétek meg saját gyökereiteket!

2018. 08. 31.

A kopt fiatalok augusztus végi világtalálkozóján Tavadros pátriárka felhívással fordult a kopt ortodox egyház fiataljaihoz, akik a világ 30 országából érkeztek a nagytalálkozóra. Arra buzdította a fiatalokat, hogy őrizzék meg és ápolják saját gyökereiket.„Visszatérni a gyökerekhez” címmel rendezték meg a kopt ortodox fiatalok első világtalálkozóját az Anba Bishoy monostor „Logosz” központjában, a Kairótól 90 km-re északnyugatra fekvő Wadi el Natrunban. Mintegy 200 fiatal érkezett a világ 30 országából Egyiptomba, hogy részt vegyenek az egy héten át tartó rendezvénysorozaton, ahol konferenciák, szemináriumok, filmvetítések, kirándulások és zarándokutak várták őket.

Segítsük a kopt fiatalokat, hogy megőrizzék saját hagyományukat

Első alkalommal rendezett ilyen fórumot a kopt ortodox egyház, azzal a kifejezett céllal, hogy segítse a világszerte diszpórákban, szórványokban élő kopt fiatalokat önazonosságuk, vallási identitásuk megőrzésében és ápolásában. „Ez volt az egyik álmom kezdettől fogva, ahogy megkaptam a pátriárkai kinevezést” – vallotta meg a találkozó kezdetén Tavadros pátriárka. „Azt szerettem, volna, hogy találjunk alkalmat és lehetőséget arra, hogy főként a szórványban élő fiataljaink találkozhassanak egymással és velünk, hiszen ők az egyház jövője, nemcsak Egyiptomban, hanem szerte a világban, ahol a koptok közösségei élnek. Nagyon sok nehézséggel kellett szembenézni a szervezés során, de a sok imádság és munka végül meghozta a gyümölcsét. Megadta az Isten nekünk, hogy az álom megvalósuljon, még ha egyelőre kisebb mértékben is születik meg a találkozó”.

A kopt diaszpóra a világban

A kopt ortodox egyház jelen van a világ több mint ötven országában. A kopt püspökök közül mintegy 30 szolgál Egyiptomon kívül a különféle országokban. A kopt fiatalok világtalálkozóján részt vett Naguib Sawaris kopt egyiptomi gazdag üzletember, aki világszinten vezető állást foglal el a telekommunikáció világában.

Száz éves a „vasárnapi iskolák mozgalma”

2018-ban ünnepli a kopt ortodox egyház a „vasárnapi iskolák mozgalma” létrejöttének centenáriumát. Ez a kezdeményezés a protestáns egyházak „Sunday Schools” mozgalma mintájára született és arra irányult, hogy a világiak teológiai és lelki képzését szolgálja. A modell átvétele, egyidőben a kopt monasztikus szerzetesség megújulásával, kiváló eszköze lett a múlt század elején a „kopt ébredésnek”. Napjainkban Egyiptomban az egész kopt közösséget megrázta a július 29-én elkövetett merénylet Epiphaniosz kopt püspök ellen, akit a Szent Makáriosz kolostorban öltek meg.

A fiatalok a kopt egyház jövője

Ebben az összefüggésben még ékesszólóbbnak tűnik Tavadros kopt pápa felszólalása a fiatalok fórumán: „Amikor fiatalokkal találkozunk, akik az egyházunk jövője, szívünk megerősödik abban a reménységben, hogy a kopt egyház kincsét, a hagyományunkat a jövőben is továbbadják nemzedékről nemzedékre” – tájékoztat a Fides katolikus hírügynökség.

Vaticannews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑