Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 02. 26.

Tavasszal újra élénkülhet a menekültáradat

2016. 02. 26.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa február 25-én az uniós bevándorlási rendszer teljes összeomlására figyelmeztetett, amennyiben nem születnek világos és kézzelfogható eredmények. –közölte a CRI.

Az aznapi brüsszeli uniós belügyminiszteri találkozót követő sajtótájékoztatón Avramopulosz elmondta, hogy a miniszterek két fontos kérdésről folytattak vitát, és két javaslatról született megegyezés. Az egyik indítvány szerint állandó uniós part- és határőrizeti szervet hoznak létre, míg a másik javaslat szerint mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőriznék a külső határokon. Az Európai Bizottság által felvetett javaslattervet szerint mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőriznék az EU külső határain, mondta a biztos, aki örömmel konstatálta, hogy a tagországok haladást értek el a kérdésben. Avramopulosz reméli, hogy az Európai Parlamenttel koordinálva mielőbb törvényi szintre emelkedhet a javaslat.

Az ülésen kiadott közlemény szerint az Európai Unió ellenőrizni fog mindenkit a légi, tengeri és szárazföldi átkelőknél, hogy megpróbálják kiszűrni a hamis okmányokkal történő belépést, és megelőzzék a bűncselekményeket vagy a terrortámadásokat.

A sajtótájékoztatón az uniós biztos külön szólt az egyre súlyosabb problémát jelentő menekültáradatról. 2016-ban 110 ezer menekült érkezett Európába, és az időjárás javulásával még több migránsra számítanak. Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia migrációs ügyekért felelős minisztere elmondta, hogy március 7-től, a tavasz beköszöntével jelentősen megugorhat a menekültek száma. Szerinte tervet kell kidolgozni a menekültáradat megfékezésére.

A schengeni övezet több tagországa átmenetileg ismételten bevezette a határellenőrzést. Belgium február 23-án bejelentette, hogy ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést a Franciaországgal közös határon. Ám Avramopulosz arra figyelmezett, hogy az egyoldalú, kétoldalú vagy háromoldalú lépések nem hasznosak. Tíz napon belül világos és kézzelfogható eredményekre van szükség, máskülönben azt kockáztatjuk, hogy teljesen összeomlik a jelenlegi migrációs rendszer, hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tagországok mindegyikének fokoznia kell az erőfeszítéseit, és nincs idő koordinálatlan lépésekre.

Az EU és Törökország közötti rendkívüli migrációs csúcstalálkozóra március 7-én Brüsszelben kerül majd sor. A cél az EU és Törökország között létrejött akcióterv végrehajtásának felgyorsítása és a menekültek Törökországban tartása.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑