Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 04. 20.

 Teherán csak a technikai képességét akarta megmutatni az urán hatvan százalékosra dúsításával

2021. 04. 20.

Teherán csak a technikai képességét akarta bizonyítani az urán 60 százalékosra dúsításával a nukleáris létesítményében elkövetett szabotázs után, a folyamat visszafordítható, amennyiben az Egyesült Államok visszavonja a szankciókat – jelentette be kedden az iráni kormányszóivő.

Ali Rabiei megerősítette: készek visszatérni a 2015-ös atomalkuban rögzített előírásokhoz, “ha a másik fél is betartja a szerződésben vállaltakat”.

Irán nem sokkal azt követően jelentette be, hogy a natanzi nukleáris létesítményében 60 százalékosra dúsított uránt, hogy április 11-én nagy erejű robbanást jelentettek onnan.

A támadással Teherán mind ez idáig Izraelt vádolta, ám szombaton az iráni hatóságok megnevezték az akció egyik gyanúsítottját, egy bizonyos Reza Karimit, aki a Teheránhoz közeli Kásán városában született. Karimiről úgy tudni, hogy még a robbanás előtt elmenekült Iránból.

A robbanás egy időben történt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén zajló, az atomalku megmentését célzó tárgyalásokkal.

Az egyezmény értelmében az iszlám köztársaság csak az első generációs IR-1-es centrifugákkal folytathatna legfeljebb 3,67 százalékos urándúsítást Natanzban, ami messze elmarad az atomfegyverekhez szükséges, legalább 90 százalékos tisztaságtól.

A hathatalmi megállapodásból Donald Trump előző amerikai elnök kiléptette országát, valamint visszaállította az Irán elleni szankciókat, amire válaszul Irán is fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével.

Teherán továbbra is az ellene hozott büntetőintézkedések feloldását teszi minden megállapodás előfeltételévé.
Iráni tisztségviselők hétfőn “némi előrelépésről” számoltak be a bécsi tárgyalások kapcsán, és lehetségesnek véltek egy “átmeneti megállapodást” arra az időre, amíg végleges nem születik.

Mindeközben Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter Jeruzsálemben fogadta a brit kabinetirodát vezető minisztert, Michael Gove-ot. Az izraeli külügyi tárca vezetője az egyeztetéseken leszögezte, Iránnak nem szabad atomfegyverhez jutnia, közleményben pedig azzal vádolta Teheránt, hogy aláássa a közel-keleti régió stabilitását.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑