Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2017. 10. 22.

Teherán háborúval fenyegeti a kurdokat

2017. 10. 22.

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka ismételten figyelmeztette az autonóm Kurdisztán vezetőit, vonják vissza csapataikat Kirkuk városából, vagy készüljenek az iraki hadsereg és Teherán támogatását élvező síita milíciák elsöprő erejű támadására – közölték a tanácskozásokról tudomással bíró kurd tisztségviselők.

Kasszem Szolejmani tábornok legalább három alkalommal látogatta meg októberben Kurdisztánt, még mielőtt a bagdadi vezetés offenzívát indított volna az autonóm régió határain kívül fekvő, de a kurd pesmerga fegyveresek által uralt területek megszerzésére.

A magas rangú iráni tábornok jelenléte a kurd frontvonalakon kiemeli milyen nagy befolyással bír Teherán az iraki belpolitikára, de jelzi a síita többségű iszlám köztársaság azon törekvését is, hogy megnyerjen egy a Közel-Keleten a befolyásért vívott küzdelmet regionális riválisával, a szunnita Szaúd-Arábiával szemben

Szolejmani a Kurdisztáni Hazafias Unió (PUK) párt vezetőivel folytatott megbeszéléseket Szulejmánija városában mindössze egy nappal azt megelőzően, hogy Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hajnalban megindította csapatait Kirkuk ellen – mondta a PUK egyik tisztségviselője. Üzenete a napnál is világosabb volt: vonuljatok vissza, vagy elveszítitek Teheránt, mint stratégiai szövetségeseteket.

“Abádi háta mögött ott állnak a nyugat mellett a regionális nagyhatalmak is, és semmi sem fogja megállítani őt attól, hogy a hegyekbe kényszerítsen titeket, ha úgy dönt”
– idézte az illetékes az iráni tábornokot.

A kurd pesmerga fegyveresek parancsnokai azzal vádolták Iránt, hogy megszervezte a síita többségű bagdadi vezetéssel a kurd területek elleni hadműveletet, ezeket a feltételezéseket Teherán cáfolta.

Irán azonban nem csinált tikot iraki katonai jelenlétéből.

“Teherán katonai segítsége nem titok többé. Szolejmani tábornok arcképeit Irak-szerte lehet látni”

– mondta az iráni elnök környezetének egyik illetékese.

“Politikai kérdéseket félretéve, a kirkuki olaj kulcsfontosságú az OPEC-tagállam Irán számára. Katasztrófa lenne Irán számára, amennyiben ellenségei ellenőriznék ezeket az olajmezőket. Miért is engednénk őket a kőolajpiacra?”

– tette hozzá.

A PUK mellett a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Gorran párt számítanak a legjelentősebb politikai erőknek az autonóm régióban, ugyanakkor a köztük lévő ellentétek is kiéleződtek, ahogy az iraki hadsereg a napokban ismét fennhatósága alá vonta azokat a Dijála, Ninive és Kirkuk tartománybeli területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot. Ezeken a területeken is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást, amelyet Bagdad, Ankara, és Teherán heves ellenzése ellenére a KDP-t vezető Maszúd Barzani kurdisztáni elnök erőltetett.

Az Irán szövetségesének számító PUK egyenesen azzal vádolta meg a KDP-t a referendumot megelőzően, hogy ezzel a lépéssel elszigeteli a kurdokat és a katonai beavatkozás veszélyének teszi ki őket. Szolejmani akkor is óva intette az elszakadásról szóló népszavazás megtartásától a kurd vezetést. Irán ugyanis attól tart, hogy mindez feltüzelheti a saját területén élő kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit.

“Az irániak nagyon világosan megmondták. Nem hagytak kétséget afelől, hogy konfliktus lesz és ezeket a területeket elveszítjük”

– mondta egy névtelenül nyilatkozó kurdisztáni politikus, aki találkozott az iráni katonatiszttel.

Szolejmani október elején ismét sürgette szövetségeseit a PUK-nál, hogy vonják ki csapataikat Kirkukból, amiért cserébe Teherán megvédi érdekeiket. Egy iráni forrás szerint a tábornok az iraki csapatok offenzíváját megelőzően két nappal Kirkukba látogatott, hogy “katonai tanácsokat adjon”.

Egy névtelenséget kérő iraki hírszerzési tisztségviselő elmondta: “Értesüléseink szerint Irán döntő szerepet játszott abban, hogy a PUK a helyes cselekvési utat választotta Bagdaddal”.

A KDP a napokban azt vetette a rivális párt szemére, hogy elárulta a kurdok ügyét azzal, hogy összejátszott a bagdadi vezetéssel, és kivonta a kurd fegyvereseket Kirkukból. A Barzani elnökhöz közeli forrás szerint a PUK-ot vezető Talabáni-klán tehető felelőssé a Kirkukban történtekért. “Nyilvánvaló, hogy Irán vezeti a műveletet a KDP megsemmisítésére” – hangoztatta az illetékes.

Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá fajult. Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmerga harcosok által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑