Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2022. 08. 04.

Teherán: Irán tudna atombombát gyártani, de nem akar

2022. 08. 04.

 Irán már tudna atombombát előállítani, de nincsenek ilyen tervei – jelentette be hétfőn az iráni atomenergia-hivatal vezetője.

Mohamed Eszlámi – akinek a szavait a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte – júniusban azt mondta, a síita állam nem folytat semmilyen titkos nukleáris fejlesztést.

A Reuters hírügynökség emlékeztet, hogy az Eszlámiéhoz hasonló állításokat már Kamal Harazi, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah tanácsadója is megfogalmazott júliusban. Harazi kijelentései után találgatások merültek föl annak kapcsán, hogy a közel-keleti ország mégis atomfegyver előállítására készülne, jóllehet Teherán többször hangoztatta, hogy nukleáris fejlesztései kizárólag békés célokat szolgálnak.

A síita állam már 60 százalékosra dúsított uránt állít elő, jóllehet a 2015-ös atomalku 3,67 százalékig engedélyezné ezt.
Az atomalku felélesztéséről tavaly, Bécsben kezdődtek tárgyalások. Az Irán és a hat hatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedések többségét.

Iráni külügyi szóvivő: Teherán kész az egyeztetések újraindítására

 Irán kész újraindítani a nukleáris programjáról zajló megbeszéléseket a sítia állam külügyi szóvivőjének hétfői bejelentése szerint.

“Az utóbbi napokban fontos üzeneteket kaptuk. Hamarosan valóban alkalom nyílik új egyeztetésekre” – mondta Nasszer Kanaáni.
A szóvivő leszögezte, hogy Teherán célja a viták lezárása, ám nem mondott részleteket a jövőbeni egyeztetések dátumáról, sem helyszínükről.
Ali Bakeri, a Bécsben zajló tárgyalásokon részt vevő iráni küldöttség vezetője Twitteren szintén azt hangoztatta, készek a mielőbbi megállapodásra.
Mindazonáltal hétfőn Mohammed Eszlámi, az iráni atomenergia-hivatal vezetője bejelentette, hogy a síita állam képes lenne atombombát gyártani, de “nincsenek ilyen tervei”.
Ilyen állításokat már Kamal Harazi, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah tanácsadója is megfogalmazott júliusban.

Az atomalku felélesztéséről tavaly kezdődtek tárgyalások Bécsben. Az Irán és a hat hatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia, valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan feloldják a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedések többségét.

Donald Trump akkori amerikai elnök viszont 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszul fokozatosan felmondta a saját kötelezettségvállalásait, egyebek között fokozta az urándúsítást.

A bécsi egyeztetések megrekedtek, elsősorban a Washington és Teherán közötti nézeteltérések miatt: Irán a többi között a síita államra kirótt szankciók feloldásától teszi függővé az egyeztetések sikerét. A teheráni vezetés többször leszögezte, hogy bár nyitott a tárgyalásokra, és bizakodóan tekint az újabb megbeszélések elé, a végső megállapodás előtt elvárja a büntetőintézkedések feloldását.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑