Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2022. 09. 13.

Teherán: Izraeli nyomásgyakorlásra figyelmeztette a NAÜ-t

2022. 09. 13.

Teherán kész folytatni az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő, ám egyúttal arra intette a szervezetet, ne engedjen a szerinte Izrael által a NAÜ-re gyakorolt nyomásnak.

“Készek vagyunk a kompromisszumokra, de a kötelezettségekkel jogok is járnak” – fogalmazott sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett.

A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy Irán képes lenne a világpiac energiaigényének egy részét fedezni.

A NAÜ – amely a nap folyamán egyeztet az iráni atomprogrammal kapcsolatban – korábban vizsgálatot indított Iránban, mert három olyan helyen is uránium nyomait mutatták ki, ahonnan az iráni hatóságok nem jelentettek nukleáris tevékenységet.

Válaszul a síita állam a múlt héten felszólította a szervezetet, állítsa le Irán nukleáris tevékenységeinek vizsgálatát. Teherán reagálását a 2015-ös, az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló egyezmény aláíró országai közül három, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia közös közleményben elítélte.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől.

Izrael ellenzi az atomalku felélesztését célzó, tavaly áprilisban indult és azóta váltakozó sikerrel zajló tárgyalásokat, az izraeli kormány pedig többször leszögezte: továbbra is mindent elkövet, hogy megakadályozza Iránt nukleáris képességek megszerzésében.

Ugyancsak hétfőn az iráni hadsereg szárazföldi erőinek dandártábornoka bejelentette: elkészült az iráni hadsereg új, hosszú hatótávolságú önmegsemmisítő drónja, “amelyet Tel-Aviv és Haifa elpusztítására fejlesztettek ki”. Kjómarsz Hajdari a Mehr iráni félhivatalos hírügynökségnek adott interjúban elmondta, az Aras-2 drón a 2019-ben előállított Aras-1 továbbfejlesztett, 2000 kilométeres hatótávolságú változata.

Hajdari korábban már többször intézett fenyegető kirohanásokat Izrael ellen. Leszögezte egyebek közt azt is, hogy a síita állam “elpusztítja Tel-Avivot és Haifát is, ha az ellenség hibát követ el”.

Irán továbbra is kész együttműködni a NAÜ-vel, hogy eloszlassa a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kételyeket

 Irán továbbra is kész együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), hogy eloszlassa a teheráni atomprogram békés jellegével kapcsolatban felvetett kételyeket – közölte hétfőn a teheráni külügyminisztérium szóvivője.

“Az Iszlám Köztársaság kész együttműködni a NAÜ-vel, hogy eloszlassuk a békés nukleáris tevékenységével kapcsolatos hamis benyomásokat” – mondta Nasszer Kanaáni szóvivő heti sajtótájékoztatóján.
A nyilatkozat a NAÜ kormányzótanácsának hétfői bécsi ülése alkalmából született.

Az ENSZ-ügynökség a tagállamainak előzetesen bemutatott jelentésében szerdán azt közölte, nem tudja szavatolni, hogy az iráni atomprogram “kizárólag békés célú”.

Abban a szövegben, amelybe betekintést nyert az AFP francia hírügynökség, az szerepelt, hogy nem történt előrelépés a három be nem jelentett helyszín ügyében, ahol a korábban uránium nyomaira bukkantak. Irán “megalapozatlannak” nevezte a dokumentumot.

A NAÜ főigazgatója hétfőn, az osztrák fővárosban tartott tanácskozás megnyitóján megismételte, hogy “kész” megoldást találni Iránnal. “Nem az a célunk, hogy súlyosbítsuk a helyzetet vagy problémákat okozzunk, csupán tisztázni szeretnénk ezt a kérdést” – magyarázta Grossi.

“Urán nyomaira bukkantunk olyan helyeken, amelyeket soha nem jelentettek be, amelyekről soha nem feltételezték, hogy nukleáris tevékenységnek adtak volna otthont, és ezzel kapcsolatban teszünk fel kérdéseket” – hangsúlyozta.
2021 áprilisa óta Irán az Európai Unió közvetítésével tárgyalásokat folytat a 2015-ös, az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló egyezmény felújításáról Nagy-Britanniával, Kínával, Franciaországgal, Németországgal és Oroszországgal, közvetve pedig az Egyesült Államokkal.

Washington 2018-ban kilépett ebből a Teherán és a nagyhatalmak közötti egyezményből. A megállapodás célja az iráni atomprogram korlátozása cserébe az amerikai szankciók feloldásáért.

A megegyezés érdekében Teherán nemrégiben megismételte azt a követelését, hogy a NAÜ zárja le a szóban forgó három helyszínnel kapcsolatos vizsgálatot, amit Grossi Teherán “hiteles” válaszai nélkül elutasít.

Kanaáni most azt mondta, hogy tudomása szerint a NAÜ kormányzótanácsának ülésére nem nyújtottak be (Iránnal kapcsolatos) határozattervezetet, amit több nyugati diplomata is megerősített az AFP-nek. Az iráni külügyi szóvivő ugyanakkor hozzátette, az Iszlám Köztársaság reagálni fog az ügyben.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑