Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 10. 22.

Teherán sürgeti az olaj kitermelés csökkentését az OPEC-nél

2015. 10. 22.

Irán Olajügyi Minisztere Bijan Namdar Zanganeh szerint az OPEC kartell tagoknak csökkenteniük kellene a nyersolaj kitermelését, hogy az árakat visszavihessék 70-80 USA dollár körüli értékre hordónként. „ Senki sem boldog a mostani árakkal a mostani szinten” mondta Zanganeh az újságíróknak a Bloomberg jelentése szerint.

„Az OPEC-nek el kellene döntenie a kitermelés csökkentésével menedzselje a piacot”, – mondta hozzátéve azt is, hogy a kartell részéről valószínűtlen hogy a következő decemberi találkozóig csökkentené a kitermelést.

Roknoddin Javani az Iráni Nemzeti Olaj igazgatója szerint az ország meg tudná növelni az olaj exportját 500 000 hordóval naponta a szankciók felemelése után egy héttel és 2021-re már képes lenne előállítani 4.7 millió hordónyi olajat is naponta 2021-re. Szeptemberben Irán az OPEC adatai szerint 2.9 millió hordó olajat termelt naponta.

Mialatt, a kartell folytatja a saját kvótájának a 30 millió hordó naponta szint felülmúlását.

Szaúd Arábia az OPEC legdominánsabb tagja csökkentette az árakat, hogy biztosítsa az új piacokat.

Az OPEC októberi jelentései szerint a szervezeten belüli olajtermelés 0.11 millió napi hordóval növekedett szeptemberben, ami 31.57 millió hordó/nap.

Az OPEC December 4-én Bécsben fog találkozn. Irán hat másik országgal együtt júliusban egyeztek meg abban, hogy az Irán elleni szankciókat feloldják. A megszűnése még várat magára, amíg az Atom Energia Ügynökség megerősíti, hogy Irán megfelelt a feltételeknek.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑