Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2021. 02. 23.

Teherán szerint eredményes volt a NAÜ-főigazgatójával folytatott tárgyalás

2021. 02. 23.

Jelentős eredményre vezettek Teherán szerint az Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közötti tárgyalások – közölte hétfőn az iráni külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója vasárnap tárgyalt Ali Akbar Szálehivel, az iráni atomprogram vezetőjével és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel azzal a céllal, hogy kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak arra, hogy a szervezet ellenőrei folytathassák a 2015-ös atomalku betartásának ellenőrzését.

Az iráni külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy bizonyos dolgokban megegyezésre jutottak az atomsorompó-egyezmény által előírt ellenőrzések végrehajtása érdekében.

Grossi vasárnap este azt közölte, hogy a NAÜ szakértői folytathatják a szükséges ellenőrzéseket az iráni nukleáris létesítményekben, erről ideiglenes technikai megállapodás született az iráni hatóságokkal. “Korlátozott lesz a hozzáférésünk, de a szükséges szintű ellenőrzés fenntartására meglesz a lehetőségünk” – mondta Grossi.

Irán múlt héten tájékoztatta a NAÜ-t arról, hogy többé nem tartja magát a 2015-ös hathatalmi nukleáris megállapodás úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvéhez, mert Teherán szerint a többi aláíró sem a szerződésnek megfelelően alkalmazza. A kiegészítő jegyzőkönyv teszi lehetővé, hogy a NAÜ ellenőrei bármilyen iráni létesítményt vizsgálhassanak, amelyet szükségesnek tartanak megnézni.

Az iráni parlament nemrég olyan törvényt fogadott el, amely korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek szabad mozgását Iránban. A jogszabály február 21-én – Rafael Grossi látogatásának napján – lépett életbe.

A külügyi szóvivő elmondta: a parlament döntésének megfelelően a kiegészítő jegyzőkönyv önkéntes végrehajtását felfüggesztették. A nukleáris létesítményeket megfigyelő kamerák bekapcsolva maradnak, de semmilyen felvételt nem továbbítanak a NAÜ-nek.

Az iráni atomenergia-ügynökség szerint a felvételeket törölni fogják, ha három hónapon belül nem oldják fel a Teheránnal szembeni szankciókat.

A NAÜ és az iráni kormány között született megállapodás a keményvonalasok és a kormány ellenzékének heves tiltakozását váltotta ki a teheráni parlamentben. A Tasznim helyi hírügynökség szerint az eredetileg költségvetési ügyekkel foglalkozó hétfői ülést megszakították, és helyette egy zárt ajtó mögött tartott tanácskozást hívtak össze az egyezség megvitatására.

Az iráni parlament egyes képviselői szerint a Grossival kötött egyezség nincs összhangban a tavaly novemberben a keményvonalasok szavazataival elfogadott iráni atomtörvénnyel.

Az iráni atomenergia-ügynökség ugyanakkor közölte, hogy a parlament döntésének megfelelően Irán keddtől már nem az atomalku kiegészítő jegyzőkönyve, hanem az atomsorompó-egyezmény alapján fog együttműködni a NAÜ-vel. Hozzátette, hogy ez által korlátozottabb lesz a szervezet szakértőinek hozzáférése.

Az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége idején, 2018 májusában egyoldalúan kilépett az Iránnal kötött atomalkuból, és azóta újra szankciókkal sújtja Teheránt.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑