Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2016. 06. 10.

Teheránban egyeztetett az orosz és a szír védelmi miniszter

2016. 06. 10.

Irán, Oroszország és Szíria védelmi miniszterei csütörtökön összeültek Teheránban, hogy megvitassák a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint a legújabb fejleményeket a Közel-Keleten.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Fahd Jassem al-Freij szíriai kollégájával Hossein Dehqan iráni védelmi miniszter hivatalos meghívásán vesznek részt a nap folyamán.

A védelmi miniszterek a háromoldalú találkozón szempontokat cseréltek a legújabb regionális fejleményekről, és arról, hogyan lehetne erősíteni és kiterjeszteni a terrorizmus elleni küzdelmet, jelentette az IRNA hírügynökség.

Ezt megelőzően kedden, az újonnan megválasztott parlamentnek tett beszédében Bashar Al-Assad szíriai elnök háláját fejezte ki Oroszországnak, Kínának és Iránnak a damaszkuszi kormánynak nyújtott támogatásukért.

A szíriai elnök megköszönte továbbá a libanoni Hezbollah ellenállási mozgalom által nyújtott segítséget is.

Assad hangsúlyozta, hogy a Damaszkusz, Teherán és Moszkva közti kapcsolatok erősebbek, mint valaha.

Megjegyzései csak egy nappal követték Oroszország bejelentését, aki ígéretet tett, hogy “a leghatékonyabb” támogatást biztosítja a szíriai kormánynak a stratégiainak számító észak-szíriai Aleppó város körül, amely Damaszkusztól 350 km-re, északra helyezkedik el.

Oroszország már 2015. szeptember 30-ától folytat légicsapásokat a Daesh és más terrorista csoportok ellen Szíriában a szíriai kormány kérésére. Irán pedig katonai tanácsadással segíti a szír kormányt.

Szíriát 2011 márciusa óta sújtja a külföldről támogatott felforgatás, mely során Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai ügyekkel foglalkozó különmegbízottjának becslése szerint több mint 400.000 embert öltek meg, és a 23 milliós arab ország lakosságának több mint a fele kényszerült elhagyni otthonát.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑