Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 16.

Teljes tudósítás a Jarmuk-tábor hadi helyzetéről

2015. 04. 16.

Átfogó hadműveleteket hajtottak végre a szíriai kormány erők a hozzájuk hűséges palesztin szervezetekkel.

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet Al-Jarmuk-tábor elleni támadásának hetedik napján a Szíriai Arab Hadsereg aknavető gránátok sorozatait lőtte ki a terroristák állásaira a 30. utcában; ezután heves összecsapások törtek ki az Al-Kadam kerület határán a Hadsereg katonái és a vahabita megszállók között.

A 30. utcában kitört összecsapással egy időben a Népi Front Palesztina Felszabadításáért-Főparancsoksága (PFPL-GC) együttműködve a Palesztin Felszabadítási Hadsereggel (PLA) és a Fatah Al-Intifada harcosaival megtámadták az Líbia utcát megszálló ISIS terroristákat és visszafoglalták az ellenséges fegyveresek által vasárnap éjjel lerohant területet.

A palesztin ellenállás erői a múlthéten már  az Al-Jarmuk-tábor (Palesztin-kerület) 40 százalékát és az Al-Tadamon-negyed nagyobbik részét ellenőrizték. Az Al-Tadamon-negyedben folyó tűzharcokban részt vettek az ISIS-hez nem tartozó vahabita (Al-Kaida) fegyveres csoportok.

A harci sikereiknek köszönhetően a palesztin ellenállás erői képesek voltak biztonságba helyezni 1600 polgári személyt a táborból azzal, hogy szabad kijutást biztosítottak számukra észak felé, ahol a segélyszervezetek munkatársai és a Szíriai Arab Hadsereg katonái fogadták őket.

A Hadsereg katonái biztonságban helyezték a civileket a közeli táborban, az orvosi segítségre szorulólat a helyi kórházba szállították.

Egy Dzsarmana-táborbeli forrás szerint a palesztin ellenállás erői megpróbálják biztonságba helyezni az Al-Jarmuk-táborban maradt civileket; azonban jelenleg ez nem megoldott a különböző vahabita terrorista csoportok (Al-Kaida vs. ISIS) egymás elleni harcai miatt a kerületen belül.

Az egymás ellen is harcoló vahabita terroristákról tudni kell, hogy az Iszlám Hadsereghez tartozó csoportok jelenleg beszorultak a palesztin ellenállás erői és az ISIS fegyveresei közé. A Hamasz részének tartott Aknef Bejt Al-Makdisz milícia több tagjáról az a hír járja, hogy átálltak az Al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnyhához a Dzsabhat Al-Nuszrához; azonban ezt független forrás nem erősítette meg.

Az Aknef Bejt Al-Makdisz milicistái megütköztek az ISIS terroristákkal a Palesztin utca mentén a Loubia-épület közelében; ebben az összecsapásban az ISIS terrorszervezet még több területet szállt meg az Al-Jarmuk-tábor központjában.

A Palesztin Felszabadítási Hadsereg lerombolt egy nagy kiterjedésű alagutat, ami az Al-Jarmuk-táborból elért a Falasztin-táborig miután a Szíriai Arab Légierő egy támadása a földdel tette egyenlővé az alagút feletti terepet.

A “Szabad Palesztin Felszabadító Hadsereg” (Szíria ellenes palesztin frakció) vezetője Khaled Al-Hasszan (aliasz Abu Udaj) meghalt az ISIS fegyvereseivel vívott összecsapásban a Hadzsar Al-Aszvad negyed és az Al-Jarmuk-tábor határán.

A palesztinok válaszcsapást mérnek az Al-Jarmuk táborban az ISIS és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetekre

Az “Iraki és Levantei Iszlám” (ISIS) nevű terrorszervezet Al-Jarmuk tábor elleni offenzívájának 10. napján kiderült, hogy ez a nap volt előretörésük utolsó napja, mert a kerületben harcoló palesztin milíciák egyesítették erőiket, hogy szembeszálljanak a radikális vahabita fegyveresekkel és azok szövetségeseivel a Szírián élősködő Al-Kaida csoporttal, a Dzsabhat Al-Nuszrával.

A Hamaszhoz tartozó “Aknef Bejt Al-Makdisz” milícia és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért -Főparancsnoksága (PFLP-GC) megegyeztek, hogy közös erővel mérnek csapást az Al-Jarmuk tábor déli részét megszállva tartó ISIS terroristákra. Mindkettő szervezet egyetértett abban, hogy együtt harcoljanak a Szíriai Arab Hadsereg palesztin egysége, a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA) oldalán azért, hogy helyreállítsák a biztonságos környezetet a negyedben.

Ezenkívül az Al-Jarmuk negyed területén működő kisebb palesztin milíciák is csatlakoztak az összefogáshoz, mint a Fatah Al-Intifada és a “Szabad Palesztin Felszabadítási Hadsereg” (ők eredetileg dezertáltak a PLA-ból, az ISIS elleni harchoz csatlakozás miatt esélyük lehet az amnesztiára).

A megegyezésüknek köszönhetően a palesztin milíciák képesek voltak visszaszerezni az ellenőrzést az Al-Jarmuk tábor területének nagyobbik felén miután kemény összecsapásokat vívtak meg az ISIS terroristák és a megszálló Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresekkel a Marokkó utcában, a Líbia utcában, a Palesztin utcában, a Jarmuk körúton, a Lubija utcában, a 30. utcán és a Palesztin Nemzeti Kórháznál.

Annak ellenére, hogy a palesztin ellenállás visszafoglalta a Jarmuk-tábor területének több mint a felét, az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) szövetsége az Al-Kaidával (Dzsabhat Al-Nuszra) a negyeden belül azt eredményezte, hogy az ISIS-nek hűséget fogadó vahabita megszállók hozzáférést kaptak a kerület déli része alatt kiépített kiterjedt alagút hálózathoz; emiatt megerősítették állásaikat a Szaker stadion körül, amit jelenleg az elsődleges vezetési pontjukként használnak.

A Palesztin Felszabadítási Hadsereg és a Szíriai Nemzetvédelmi Erők közös hadművelete

A Palesztin Felszabadítási Hadsereg egy szíriai szervezet. A Palesztin Felszabadítási Szervezet (PLO) katonai szárnya. Azonban a Palesztin Felszabadítási Hadsereg közvetlenül alá van rendelve a Szíriai Arab Hadsereg Parancsnokságának.

A Palesztin Felszabadítási Hadsereg Szíriában élő palesztin menekültekből áll. Ők még mindig ennek soraiban teljesítik katonai szolgálatukat. Habár a szervezetet teljesen palesztinok alkotják nem tartozik a Palesztin Felszabadítási Szervezet ellenőrzése alá és a gyakorlatban betagozódott a Szíriai Arab Hadsereg szervezetébe.

Mindazonáltal egy önálló szervezetnek számít és alkalmanként demonstrációkat szervez a szíriai kormány oldalán, ezzel köszönve meg a szíriai hozzájárulást a palesztin nép ügyéhez.

A Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA) jelenleg vállt a vállnak vetve küzd a szíriai kormányerők oldalán és a Szíriai Arab Hadsereg parancsnoksága alatt, hogy megoldják az Al-Jarmuk palesztin menekülttáborban kibontakozott válságot.

 Az ISIS hátrál dél felé 

A palesztin ellenállás erői a Jarmuk tábor területén összefogtak, hogy meggátolják az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezetet abban, hogy teljesen megszállja ezt a Damaszkusztól délre lévő körzetet.

Pénteken a palesztin elllenállás offenzívájának a második napja kezdődött a Jarmuk-táborban, a Palesztin utca mentén támadták az ISIS terroristáit az.Al-Tadamon negyed határán. Az ellenállás erői képesek voltak a Palesztin utca teljes hosszának 70 százalékát megtisztítani az offenzíva eredményeként.

A Jarmuk-tábor keleti részén indított műveleteket a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA) vezette, amely katonái jelenleg a Libia utca és az Iskolai Negyed utcája közeli arcvonalakon harcolnak. Ha elfoglalják az utóbbi utcát, akkor a kerület területének 75 százalékát fogják ellenőrizni.

Azonban a Jarmuk-tábor visszafoglalására indított offenzíva jelentős sikerei ellenére a palesztin ellenállás erőinek hátrányt jelent a kerület déli területén lévő kiterjedt alagút hálózat, amelyet a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) fegyveresei építettek ki a negyed teljes megszállása érdekében. (Az FSA fegyveresei közül nagyon sokan jelenleg az ISIS-hez hű csoportokban vannak!). A Dzsarmana-táborban élő egyik palesztin forrás szerint ISIS terroristák használják ezeket az alagutakat, hogy utánpótlást szállítsanak az északi részen beszorított társaiknak, az alagutakba húzódnak fedezékbe a Szíriai Arab Légierő folymatos légi csapásai elől.

A forrás a továbbiakban hozzátette, hogy az ISIS legtöbb fegyverese az Al-Jarmukot megszálló terroristák közül korábban már pusztított a negyedben, általában az FSA és vahabita szövetségesei soraiban.

A Fatah Al-Intifada palesztin ellenálló csoport tagjai azt jelentették, hogy az Al-Jarmukban maradt polgári személyek létszáma 7000 fő és 15000 fő között van.

Jelenleg az Al-Jarmuk negyed megközelítőleg 60 százalékát birtokolják a palesztin ellenállás erői.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑