Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 05. 28.

Teljesen körbefalazzák a Gázai-övezetet

2018. 05. 28.

Vasárnap kezdetét vette egy tengeri fal építése a Gázai övezetből a tengeren keresztül  – jelentette az izraeli honvédelmi minisztérium.

A Zikim tengerpart területén épített akadályt úgy tervezték, hogy ellenálljon a víz ütéseinek és sok éven át kitartson.

A “bevehetetlen hullámtörő” megépítése várhatóan év végéig befejeződik. A nyilatkozat nem említi, mennyibe fog kerülni.

Az akadály 3 szintű lesz: egy a víz alatt, majd egy szint tengeri védművekhez használt kő, mely a tartósságáról ismert, és szögesdrót a tetején. A teljes akadályt egy másik szögesdrót biztonsági kerítéssel védik.

Avigdor Liberman védelmi miniszter szerint a gát tovább szűkíti a Hamasz  stratégiai képességeit.

“Ma elkezdtük egy tengeri akadály építését, maga nemében ez az egyetlen a világon, amely megakadályozza a gázai behatolások lehetőségét Izraelbe a tengeren keresztül,” – mondta Liberman.

A gát megépítésére vonatkozó döntést a 2014-es gázai háború során végrehajtott támadás késztette. 2014. július 8-án négy Hamász haditengerészeti kommandós úszott ki a partra Zikim kibbuc mellett, Izrael déli partjánál.

A békaemberek automata fegyvereket, repeszgránátokat és robbanószereket hoztak magukkal, utóbbit sikertelenül használtak egy izraeli tank ellen. Körülbelül 40 perccel a behatolás után, a Hamász kommandósait egy tengerből, földről és levegőből indított egyesített támadás során megölték.

Mindeközben zajlanak a munkálatok egy földalatti gát építésén a gázai határ körül.

A projekt várhatóan körülbelül 3 milliárd sékelbe (217,5 milliárd Ft) fog kerülni. Az akadály földalatti része kilométerenként megközelítőleg 41,5 millió sékelt (3 milliárd Ft) tesz ki.

A 37 mérföldes (60 kilométeres) akadály munkálatai 2016-ban kezdődtek, és jövő év végéig befejeződnek. Ez a fejlett földalatti védelmi rendszer több tucat méterrel a föld alá nyúlik le. Ezen felül egy felszíni, érzekelőkkel felszerelt fémkerítést is építenek.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑