Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 11. 23.

Terrorista csoportra csaptak le Irán keleti részén

2016. 11. 23.

Irán hírszerzési minisztériuma terroristák ellen hajtott végre rajtaütést az ország keleti részén, számolt be egy iráni biztonsági tisztviselő.

“A hírszerzési minisztérium a terrorista csoportot tegnap este az ország keleti részén szerelte le”, -nyilatkozta Hossein Zolfaqari belügyminiszter-helyettes az újságíróknak kedden.

Hozzátette, hogy a négyfős terrorista csoport egyik tagja meghalt, és a másik hármat őrizetbe vették.

Megjegyezte, hogy robbanóanyagokat is találtak a terroristáknál, amiket elkoboztak.

Az iráni erőknek számos összecsapása volt terrorista csoportokkal a közelmúltban, mely során sikerült meghiúsítaniuk a terrorista merényleteket a határokon és az országon belül. A műveletek során több terroristát letartóztattak, valamint nagy mennyiségben foglaltak le robbanóanyagokat és bombák előállításához szükséges eszközöket.

A hírszerzési tárca nemzetbiztonsági stratégiai tanulmányokért felelős miniszterhelyettese november 15-én azt mondta, hogy az ország biztonsági erői közel kéttonnányi robbanóanyagot foglaltak le Daes terroristáktól a Teherántól délkeletre fekvő Garmsar városban. Hozzátette, a terroristák a robbanóanyagokkal országszerte legalább 10 helyszínen terveztek merényleteket végrehajtani.

Még júniusban az iráni hírszerzési minisztérium bejelentette, hogy meghiúsítottak egy nagyszabású takfiri-vahabita tervet, amely során bombamerényleteket akartak elkövetni a fővárosban, Teheránban és más tartományokban. A merényletek kitervelőit számos gyanúsítottal együtt szintén letartóztatták. Közzétettek egy videót is, amin azt látható, hogy a biztonsági erők terroristák búvóhelyére csapnak le a fővárosban.

Szeptember 16-án és 18-án a nyugati Kordestan tartomány Marivan városának közelében fekvő faluban a biztonsági erők letartóztatták egy iraki székhelyű terrorista csoport Iránban lévő sejtjének két tagját két bűntárssukkal együtt, mielőtt azok terrorcselekményeket követhettek volna el.

Az iráni erők számos fegyvert és lőszert találtak a sejt búvóhelyén.

Szeptember 20-án az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) erői két pakisztáni állampolgárságú terroristát tartóztattak le a délkelet-iráni Sistan és Baluchestan tartományban.

Az IRGC nyilatkozata szerint a terroristákat Szaúd-Arábia finanszírozta és ellenséges államok kémügynökségeitől kaptak hírszerzési támogatást.

Orientalista.hu – (PressTV, Persianews)

Megosztom:

,
Back to Top ↑