Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2015. 07. 21.

Terroristák helyett az afgán hadsereget támadja az amerikai légierő

2015. 07. 21.

Legalább tíz afgán katona halt meg abban a légitámadásban amit az amerikai légierő hajtott végre az ország középső részén fekvő afgán katonai bázison.

Az afgán hadsereg közleménye szerint a támadást két amerikai helikopter hajtott végre  Logar tartomány, Baraki Barak kerületében lévő támaszpont ellen hétfő hajnalban.

A támadásban legalább tíz afgán katona vesztette életét,de egyes források  tizennégy halottról beszélnek.

“Ma reggel 06:00 órakor két amerikai helikopter megtámadott egy ellenőrzőpont Logar tartomány Baraki Barak kerületében. Az ellenőrzőpont lángokban állt”,- idézte az AFP Mohammad Rahim Amin, kerületi kormányzó  tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

A kerületi kormányzó szerint a célzott előőrs “nem gyanús területen” volt, hozzátéve, “afgán zászló lengett a Baraki Barak-nál lévő ellenőrzőpontnál, amikor az amerikaiak támadást indítottak.”

Az afgán ellenőrzőpontot pont az Iszlám Állam nevű terrorszervezet visszaszorítása miatt állították fel a helyi hatóságok.

Az amerikai hadsereg  katonai szóvivője Brian Tribus ezredes nyilatkozata szerint  Washingtonnak tudomása van az incidensről, az ügy kivizsgálás alatt van.

Az Egyesült Államok és szövetségesei 2001-ben indított terrorizmus elleni háború keretein belül avatkoztak be Afganisztánba. Bár a közel másfél évtizedes háború eltávolította azt a tálib rezsimet a hatalomból, amit a 80-as években pont az USA szponzorált az akkori Szovjetunió ellen, de az ország  számos részén a mai napig is működnek különböző iszlamista terrorszervezetek, akik sikeresen destabilizálják az ország biztonságát.

Az Amerika vezette NATO tavaly decemberben úgy döntött, hogy elvégezte feladatát és véget vetett a háborús missziónak. Az afgán helyi erőket magára hagyva kivonultak az országból, csak egy kis létszámú helyőrséget hagytak akik kiképzési feladatokat látnak el. Ezért sem volt érthető, hogyan “tévedhetett” az amerikai légierő ekkorát, hogy a már a helyi Iszlám Állammal is harcoló afgán hadsereg csapatait támadja.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑