Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 06. 11.

Terroristák megtiltják az iráni áruk forgalmazását az iraki Ramadiban

2015. 06. 11.

Az ISIS takfiri terroristák az iraki Ramadi városban a legújabb korlátozások keretében betiltották az iráni termékeknek behozatalát és értékesítését. Anbar tartomány fővárosát egy május 17-én indított roham során szállták meg a terroristák.

A közösségi médiában tették közzé Ramadi önjelölt takfiri terrorista kormányzója által kiadott állítólagos rendelet másolatát, amely tiltja az iráni áruk kereskedelmét.

A rendelet értelmében a kiskereskedelmi egységek a raktáron lévő termékeiket még eladhatják, de az utánpótlás beszerzése tilos Iránból.

Az iráni áruk jelenleg a legszembetűnőbb termékek az iraki üzletekben, kezdve az élelmiszerektől, gyümölcsöktől, a háztartási gépeken és az építőanyagokon át.

A gazdasági kapcsolatok a két szomszédos állam között az ISIS takfiri terroristák térnyerését követően mélyültek el. Irán átvette az első helyet Törökországtól, Irak korábbi legnagyobb kereskedelmi partnerétől, mivel Bagdad gyanítja, hogy Ankara titokban a szélsőséges erőket támogatja.

Irak elfordult a Törökországgal való üzleteléstől azt követően, hogy szerintük a takfiri terroristák Moszulban török ​​kereskedőknek értékesítik a kőolajat nagyon alacsony áron. Ankara tagadja ezt az állítást.

Egy iraki vizsgálat azt is megállapította, hogy az ország kurdisztáni régióján keresztül olajat csempésznek Törökországba, amellyel megsértik a kölcsönös kereskedelmi megállapodásokat.

Ezek a fejlemények arra kényszerítették Irakot, hogy a legmegbízhatóbb szomszédos ország felé, Irán felé forduljon.

A hivatalos adatok szerint az éves kétoldalú kereskedelem jelenleg 12 milliárd dollár, amelyet a két ország reményeik szerint 25 milliárd dollárra növelhet.

Irak volt a második legnagyobb importőre az iráni nem olaj termékeknek 2014-ben nagyjából 6 milliárd dollárral.

Orientalista.hu- Tia (Press TV)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑