Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2017. 05. 13.

Terroristáknál is landolhat a Budapesten feladott pénz

2017. 05. 13.

A hazánkban is működő Western Union nemzetközi pénzátutalási rendszer akár terroristák támoga­tására vagy menekültek utaztatására és pénzmosásra is alkalmas lehet. Az ír központú cég magyar partnereinél bizonyítottan terroristák is vettek már fel Szíriá­ban feladott pénzt. Most Budapestről indulnak furcsa utalások nigériai és ghánai címzetteknek.

Hat-hét hónapja kezdődött egy rejtélyes utalási hullám Nigériába, illetve Ghánába a Magyarországon is hozzáférhető, Western Union nemzetközi pénzátutalási rendszeren keresztül.

Magyar állampolgárok rendszeresen utalnak afrikai országokba 2000-3000 dollárnak megfelelő összegeket – általuk nem ismert személyeknek, írta a Privát Kopó.

Az utalási rendszer megkönnyíti a migránsok utaztatásának finanyszírozását

A pénzek a Western Union készpénzátutalási rendszerében jutnak el a címzettekhez, akikről a feladók jellem­zően azt állítják, hogy rokoni, baráti kapcsolatban állnak velük.

A részletekről annyi ismert, hogy a két említett afrikai országba visszatérő címzetteknek megy a pénz. Jellemzően 60-80 utalás indul Magyarországról egy-egy személynek, majd az illető néhány hétre eltűnik a címzetti listáról, hogy aztán visszatérjen. A feladók kisnyugdíjasok vagy munkanélküliek, akik vélhetően némi készpénzért cserébe bonyolítják le a tranzakciókat.

A pénzuta­lás céljaként a „megélhetés”, vagy az „utazási költség” válaszokat jelölik meg. Rendészeti forrásaink szerint azonban az afrikai címzettektől akár az al-Kaida támogatta, Nigériában szerveződött Boko Haram nevű terrorszervezethez is eljuthatnak az összegek. Feltételezések szerint az átutalt pénzből nemzetközi embercsempészekhez is kerülhet, így az egyelőre ismeretlen valódi feladók az illegális népvándorlást segíthetik elő. Ez a rendszer pénzmosásra is használható, nemzetközi bandák, például drogmaffiák így juttathatják gyorsan számukra biztos országba a bevételüket.

A Western Unionon keresztül zajló tranzakciók nehezen ellenőrízhetők

Mint megtudtuk, a bűnügyi portál által ismertetett készpénzátutalási szolgáltatással átutazó terroristák is bizonyítottan éltek már Budapesten. Ám nem csak ők; a 2015-ös migráns­áradattal érkezők jellemzően a magyar fővárosban vettek fel készpénzt az egyébként ír cég itteni partnereinél. A migráció­ból óriási bevétele lehetett és lehet a cégnek. Az Abdeslam-üggyel indult, ma is tartó operatív nyomozás számos lehetőséget vizsgál.

A nyugat-európai terrortámadásokban főszerepet játszó belga Salah Abdeslam és 13 terrorista társa Magyarországon járt 2015-ben, Abdeslam szállította a menekülők között érkező terroristákat Nyugat-Euró­pába. Így ő vitte el Budapestről azt a három férfit is, akik a párizsi Bataclan színházban több mint száz embert mészároltak le.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) felderítői azt is megállapították, hogy a három terrorista hét napig egy zuglói hotelben húzta meg magát és a Keleti pályaudvarnál a Western Union pénzátutalási rendszeren keresztül 1000 eurót vettek fel, amit a szíriai kiképzőközpontjukban, Rakkában adtak fel számukra. Az így feladott pénz perceken belül felvehető a világ bármely Western Union-kifizető­helyén, sem a pénz feladásához, sem annak kifizetéséhez nem kell a feladónak vagy a címzettnek bankszámlával, bankkártyával rendelkeznie. Úgy tudjuk, az operatív nyomozás egyik célja éppen a pénzutalási rendszer adta ille­gális lehetőségek feltárása.

A Western Unionnal három hazai kft. szerződött a rendszer működtetésére, ám a készpénzátutalási szolgáltatás tekintetében az egységes nyilvántartást a Western Union Payment Services Ireland Limited – az ír anyacég – vezeti.
A három cég Privát Kopónak adott válasza szerint, ha felmerül pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adat, azt azonnal bejelentik.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑