Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2015. 06. 09.

Terrorizmus fenyeget a Közel-Keleten és Nyugaton

2015. 06. 09.

Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter regionális államokat ostorozott, amiért azok továbbra is finanszírozzák a takfiri (ISIL, ISIS, IS, Daesh stb.) terroristákat, miközben a terrorizmus és a szélsőségesség az egész Közel-Keletre és a nyugati országokra is veszélyt jelent.

A találkozón, melyet az iráni külügyminiszter Elmar Brokkal, az Európai Parlament Külügyi Bizottsága elnökével folytatott vasárnap Teheránban, Zarif kiemelte, hogy a régió egyes országai annak ellenére segítik a takfiri ISIL terroristákat, hogy közben “terrorizmus elleni szlogeneket” skandálnak.

“Régiónkban sajnos néhány ország azt hiszi, hogy meg tudják vásárolni maguknak biztonságot azzal, hogy mások számára bizonytalanságot gerjesztenek”, tette hozzá.

Zarif kollektív cselekvésre szólított fel a takfiri terroristák fenyegetése ellen, megjegyezve, hogy “bármely regionális ország instabilitása és bizonytalansága közvetve vagy közvetlenül befolyásolja a mi stabilitásunkat és biztonságunkat. Ezért éreztük kötelességünknek felelősen reagálni kérésére testvéreinknek a bizonytalanság és az instabilitás elleni harcban.”

e84ccc98-7d95-4456-b054-26a5e556c48b

Mohammad Javad Zarif (J) iráni külügyminiszter és Elmar Brok, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának elnökének 2015. június 7-ei egyeztetése Teheránban

Jó kilátások a nukleáris tárgyalások tekintetében

Zarif a találkozóan arról is beszélt, hogy a teheráni polgári nukleáris program folyamatban lévő tárgyalásai Irán és a P5 + 1 csoport globális hatalmai között konstruktívak és jó kilátással bírnak.

Hozzátette, hogy a nyomásgyakorlás Iránra, valamint a szankciók nem fognak semmiféle gyümölcsöt teremni.

Irán és a P5 + 1 országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Oroszország, valamint Németország – arra törekednek, hogy június 30-ával megkössék a végleges megállapodást Teherán nukleáris programjáról.

Irán és tárgyalópartnerei már a végső megállapodás megszövegezésén dolgoznak, mivel április 2-án a svájci Lausanne városban sikerült a feleknek keretmegállapodást kötniük, amelyben rögzítették a végleges megállapodás legfontosabb paramétereit.

Irán és az EU együttműködése a Közel-Keleten

Brok a maga részéről azt mondta, hogy Irán és az Európai Unió számos fontos regionális kérdésben tudna együttműködni.

Reményét fejezte ki, hogy Irán és a P5 + 1 országok elérik a végső nukleáris megállapodás megkötését, amely új távlatokat nyitna az iráni és európai együttműködés terén a kétoldalú kérdésekben, valamint a regionális és nemzetközi fejlesztésékben.

Orientalista.hu – Tia (irna.ir)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑