Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 05. 27.

Terrorizmus vádjával börtönbe került egy 14 éves fiú Ausztriában

2015. 05. 27.

Terrorizmus vádjával nyolc hónap letöltendő és tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút kedden a Sankt Pölten-i tartományi bíróság.

2015-05-26T080155Z_1043601703_GF10000107657_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-AUSTRIA

A bíróság előtt…

A négyórás tárgyalás során bizonyítást nyert, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet bécsi képviselőivel, és a szélsőségesek oldalán csatlakozni akart a szíriai harcokhoz. A vád szerint utazása előtt azt tervezte, hogy robbanószerkezetet hoz működésbe egy nyilvános helyen Bécsben, feltehetőleg a Westbahnhof pályaudvaron. Az ítélet nem jogerős.

A fiú beismerte tettét. Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. Az ügyész Michael Lindenbauer szerint azonban a fiún sem megbánás, sem bűntudat jelei nem voltak láthatók.

A fiú, aki hamarosan betölti a 15. életévét, Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel és nyolc éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így tervei meghiúsultak.

A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. Idén januárban azonban Bécsben tűnt fel, ahol ismét elfogták.

A vádlott fiatal korára való tekintettel a tárgyalás a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott.

Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt háromhavonta igazolnia kell.

Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez.

Orientalista.hu – (MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑