Cadmus fordítás Cadmus
Európa Az 1-es pontnál hajtott a gyaloglók közé, a 2-es pontnál ütközött a parlament kerítésének, a 3-as pontnál lőtték le a támadót - kattintás a galériáért Forrás: Google Earth

2017. 03. 22.

Terrortámadás a brit parlamentnél

2017. 03. 22.

A Sky News szerint legalább ketten meghaltak, több sérült is válságos állapotban van. A brit parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette. A rendőrség terrorista cselekménynek minősítette a támadást. Értesüléseink szerint a külügyminisztériumnak nincs tudomása magyar áldozatokról, de a minisztérium még tájékozódik.

A parlamentet lezárták, az alsóház ülését felfüggesztették. A rendőrség arra utasította a képviselőket és az újságírókat, hogy maradjanak az épületben. A Telegraph szerint az elkövető ázsiai származású, akit a rendőröknek sikerült lelőni.

Theresa May kormányfő vezetésével összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja.

A parlament bejáratánál akart valaki erőszakkal bejutni, de egy rendőrnő háromszor rálőtt. Kést is láttak a meglőtt támadónál. Theresa May miniszterelnököt egy ezüst Jaguar autóval vitték el a helyszínről az incidens során.

A Sky News szerint legalább három rendőr sebesült meg a parlament elleni támadásban. A késes támadáson kívül történt még egy terrorakció: a támadó az autójával a Westminster hídon emberek közé hajtott, majd nekiment a parlament kerítésének. A Reuters egyik fotósa arról számolt be, hogy az épülethez közeli Westminster-hídon sebesültek tucatját látta, ezt követően lövöldözés tört ki.

A sofőrről egyelőre nem tudni semmit. A sofőr a híd déli oldalán nekiment a Parlament kerítésének.

A hírügynökség szerint már megérkezett egy mentőhelikopter a parlament elé. A rendőrség lezáratta a hídhoz közeli metróállomást is.

A BBC szerint a hídról beesett egy nő a Temzébe, aki súlyosan megsérült, azonban még nem tisztázódott, hogy a támadás elől ugrott le, vagy a gázoló kocsi miatt eset be a vízbe.

Az Independent szerint egy rendőrt megszúrtak. A sérültek közül több embert próbáltak újraéleszteni, az egyik áldozaton már nem tudtak segíteni.

A beszámolók szerint a késelős támadót megölték, továbbá ketten meghaltak a terrortámadásban.

Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Carl Court

„A rendőrség kiabált a fegyveressel, feltehetően azért, hogy hagyja abba, és/vagy dobja el a fegyverét. Úgy hallottam, két lövés dördült el” – mondta az Independent újságírója.

A Telegraph szerint azt az elkövetőt lőtték le, aki a Westminster-hídon gyaloglók közé behajtott az autójával. A tanúk szerint nem lehet pontosan tudni, hogy lőfegyver vagy kés volt az elkövetőnél. A szemtanúk szerint körülbelül száz ember rohant el a helyszínről a támadás idején.

A rendőrség terrorista cselekménynek minősítette a támadást, amíg a nyomozás nem bizonyít be más forgatókönyvet.

A parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette.

A támadást követően Tobias Ellwood, brit külügyminiszter is a helyszínen volt, aki elsősegélyt nyújtott az egyik megsérült rendőrnek. A képviselő szájból-szájba lélegeztette a tisztet, és a vérzést is próbálta csillapítani – írja a Telegraph.

A parlamenti alsóház elnöke megerősítette, hogy megkéseltek egy rendőrt a parlament közelében.

A videofelvételt az éppen Londonban tartózkodó volt lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski készítette.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑