Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 01. 27.

Terrortámadás Nigériában: legalább 10 halálos áldozat

2016. 01. 27.

Egyszerre három robbantás is volt az északkelet-nigériai Chibok városában, szerdán. A merénylet napja piacnap a városban, a három öngyilkos merénylő a vásárlók tömegében robbantotta fel magát. A veszteséglistát még nem véglegesítették, de eddig az biztos, hogy legalább tíz ember a helyszínen meghalt, és további harminc megsérült – írja a PressTV.

A helyiek beszámolói szerint az egyik terrorista a város bejáratánál lévő ellenőrzőpontnál indította el a detonátort, attól tartva, hogy lelepleződhet, azonban a másik kettő már a városban gyilkolt, az első a piacon, a másik pedig a piac mellett.

A merényletet eddig senki sem vállalta magára, azonban a nigériai hatóságok a hírhedt Boko Haramot hibáztatja, mely 2009 óta rendszeresen követ el ehhez hasonló mészárlásokat szerte a régióban, nem csupán Nigériában, de Csádban, Nigerben és Kamerunban is.

A sérültek száma egy önkéntes jelentése alapján 30 főre rúg, közülük 21-en súlyosan, a többiek könnyebben sérültek. A súlyos sérültek közül nem biztos, hogy mindenki menthető, így ha nem is találnak újabb holttesteket, az áldozatok száma tovább nőhet.

Chibok városa azután vált ismertté, hogy 2014 áprilisában a Boko Haram elrabolt egy egész leányiskolát a városból. A 276 gyermeklány közül nagyjából hetvenen tudtak megszökni, a többiek sorsa mindmáig ismeretlen – feltehetőleg egy részüket meggyilkolták, másokat pedig eladtak szexrabszolgának.

A Boko Haram iszlamista milícia tevékenységének eddig legalább 20 000 halálos áldozata van, és 2,5 millió embert kényszerítettek arra, hogy elmeneküljenek szülőföldjükről.

A terrorszervezet erős szövetséget kötött a leginkább Szíriában, Irakban és Líbiában tevékenykedő Daesh terroristacsoporttal.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑