Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 03. 24.

Terrortámadást hiúsított meg az Iráni Forradalmi Gárda

2018. 03. 24.

A Forradalmi Gárda még a hónap közepén akadályozott meg egy ellenőrzőpont ellen készülő merényletet Irán dél-keleti részén. A hírt a Forradalmi Gárda Sepahnews nevű oldala tette közzé. Az ország dél-keleti Saravan megyéjében egy terrorista csoport gépkocsiba rejtett robbanó szerkezetet akart működésbe hozni az ellenőrzőpontnál, de e mellett fegyveres támadásra is felkészültek.

Az iráni katonáknak még a merénylet megvalósítása előtt sikerült kilőni a gépjárművet és az azt követő tűzharcban még két terroristát sikerült lelőniük. Saravan megye az iráni Sistan-Baluchestan tartományban található, közel a pakisztáni határhoz. Ezen a területen sokszor éri támadás az iráni fegyveres erőket. Baluchestan tartományról érdemes tudni, hogy jelentős szunnita lakossággal rendelkezik. A szunnita törzsek pedig 2004-ben fegyveres felkelésbe kezdtek az iráni kormány és maga az iráni állam ellen.

A konfliktus kezdetével egy időben számos helyi fegyveres csoport jött létre, melyeket az iráni kormány teljesen jogosan terrorszervezetnek nyilvánított. Ilyen terrorista csoport, a még most is működő Jundallah (Allah Katonái), melyet lássanak csodát, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Szaúd Arábia segítségével hoztak létre. A CIA szerepét több nyugati lap is megemlítette, ahogyan azt is, hogy a CIA ügynökei többször is találkoztak a Jundullah olyan tagjaival akik harcosokat gyűjtöttek a szervezet számára. Mégpedig Londonban.

A CIA állítólag a 2007-es Zahedan-i robbantások után megszakította a kapcsolatot a terror szervezettel. (de hát ki hisz ezeknek a hazudozóknak….) A Jundullah ugyanis 2007 február 14-e és 17-e között több robbantásos merényletet hajtott végre iráni katonai célpontok ellen. Február 14-én egy katonai célpontot robbantottak fel, 15-én magukra vállalták a merényletet, majd február 17-én felrobbantottak egy iskolát és az első támadásban meghalt katonák temetési menetét. A merényletek után a felelősöket elfogták és felakasztották. Az iráni kormány és Zahedan kormányzója a pakisztáni kormányt nevezte meg felelősnek a történtekért, ám mindenki tudta, hogy a szervezetet az amerikai hírszerzés és más országok titkosszolgálatai is támogatták.

 Orientalista.hu – Al-Isfahani (Sputniknews) 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑