Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 07. 11.

Terrorvád miatt négy embert végeztek ki Szaúd-Arábiában

2017. 07. 11.

Négy embert végeztek ki Szaúd-Arábia olajban gazdag keleti provinciájában, Qatif régióban, azzal a váddal, hogy terrorcselekményeket követtek el a vahabita állam ellen– írja az iráni PressTV.

A szaúdi belügyminisztérium nyilatkozatában azt állította, hogy a kivégzettek rendőrállomásokat és olajügyi tisztviselőket támadtak meg.

A javarészt síiták lakta keleti provincia, azon belül is Qatif régió 2011. februárja óta békés tüntetések színhelye. A tüntetők azt követelik, hogy a vahabita uralkodóház vezessen be reformokat, különös tekintettel a szólásszabadság kérdésére, engedje el a politikai foglyokat és fejezze be a vallási indokból fakadó diszkriminációt a terület ellen.

A békés demonstrációkra Rijád elemi erejű erőszakkal válaszolt, hiába verik azonban szét rendszeresen a tüntetéseket, azok csak erősödnek, főleg 2016 januárja óta, amikor a szaúdiak kivégezték a köztiszteletben álló síita imámot, Sheikh Nimr al-Nimr-t , aki kérlelhetetlen kritikusa volt a szaúdi rezsim politikájának. Szaúd-Arábia ugyanakkor új megoldást talált a tüntetők ellen: az újrafogalmazott terrorizmus-törvény értelmében minden az uralkodóház ellen irányuló nyilvános tiltakozás terrorcselekménynek számít.

A Qatif kormányzóságban lévő Awamiyah város különösen erőteljes tiltakozások színtere lett, miután Rijád nem tágított attól, hogy lerombolja a történelmi Mosara-negyedet, melynek keskeny utcáit állításuk szerint olyan milíciák használták rejtekhelynek, melyek rendszeresen megtámadták a helyi biztonsági erőket.

Szaúd-Arábia 33 milliós lakosságának 10-15%-a tartozik a síita közösséghez, mely a vahabita szélsőséges irányzat szerint eretnek szekta. A vallási kisebbséget nem csak a helyi erők fenyegetik – az Iszlám Állam a szaúdi hatóságok áldásával tevékenykedik régiójukban, ők eddig nagyjából negyven síita muszlimmal végeztek.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑