Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2016. 07. 21.

Tilos palesztin vendéget behívni az izraeli katonai rádióba

2016. 07. 21.

Berendelte az izraeli katonai rádió parancsnokát, Jaron Dekelt Avigdor Liberman védelmi miniszter, hogy magyarázatot követeljen egy palesztin költőről, Mahmúd Darvisról közvetített műsor miatt – jelentette szerdán az izraeli sajtó.

A kedd este elhangzott műsorban egy palesztin szakértő közreműködésével ismertették a költő életművét, aki többek közt a palesztinok által használt terminológiával “nakbának”, vagyis katasztrófának nevezte Izrael állam megalakulását és palesztin szemszögből mutatta be izraeli beszélgetőtársának a palesztinok nemzeti költőjének tartott Darvis költészetét és világképét.

“Darvis a cionizmus ellen írt szövegeket, s ezek a mai napig táptalajként szolgálnak az Izrael-ellenes terrorhoz” – indokolta Liberman titkársága a rádió vezetőjének csütörtökre tervezett meghallgatását a Háárec című lapnak nyilatkozva.

Liberman lépését élesen bírálta a jobboldali Likud párthoz tartozó hivatali elődje, Móse Jaalon, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is.

Jaalon szerdán egy konferencián úgy fogalmazott: “Embereket elhallgattatni és meneszteni, ez történt velünk”. “Nem ritkán ez történt velünk az elmúlt évben” – tette hozzá, egyben saját, a védelmi miniszteri tárca éléről való távozására is utalva.

Jaalon a lemondása előtt bírálta, hogy a Likud bevonja a kormánykoalícióba a Liberman vezette Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártot.

Seli Jahimovics, a Munkapárt egyik vezetője, volt újságíró “felháborítónak és szégyenletesnek”, és “fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetnek” nevezte a rádió vezetőjének berendelését.

“Sötétség borult az izraeli demokráciára. Nem lehet másképp jellemezni ezt a tettet, mint a fasiszta rendszerekre jellemző cselekedetet, melynek célja a félelem elhintése a hivatalt viselő emberek körében” – vélekedett Jahimovics.

A védelmi miniszter haragját kiváltó palesztin költő, Mahmúd Darvis a Galileai-hegység nyugati részének egyik falujában született 1941-ben, ahonnan családjával Izrael függetlenségi háborújában, 1948-ben elmenekülni kényszerült.

Előbb egy évig Libanonban éltek, majd visszatértek Izraelbe és Haifán laktak, ahol Darvis csatlakozott a kommunista párthoz. 1970-től a Szovjetunióban folytatta tanulmányait és 1973-ban csatlakozott a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez. Moszkvából visszatért a Közel-Keletre, előbb Libanonban, majd Egyiptomban telepedett le. Az Izrael és a palesztinok között létrejött, úgynevezett oslói egyezmény megkötése után Darvis a ciszjordániai Rámalláhba költözött, és ott hunyt el 2008-ban.

Orientalista.hu – MTI

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑