Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2016. 06. 15.

Tiltakozások Jemenben a szaúdi népirtás ellen

2016. 06. 15.

Jemenben tiltakozásokat tartottak Szanaa utcáin a szaúdi agresszió ellen, valamint az ENSZ döntése miatt, hogy a világszervezet levette a királyságot a gyermekjogi feketelistáról.

A tüntetők, köztük helyi aktivisták vasárnap vonultak fel Szanaa UNESCO által világörökségnek nyilvánított óvárosában, az ott végrehajtott szaúdi bombázások első évfordulóján, számolt be a Press TV tudósítója.

“Határozottan elítéljük az ENSZ-t és a nemzetközi közösséget a pusztításról való hallgatásuk miatt”, mondta Ali Heidarah, az egyik tiltakozó. “Ez egy üzenet Szanaa óvárosából az egész világ részére Szaúd-Arábia történelmünk elleni brutális támadásának első évfordulóján.”

Egy másik demonstráción Szanaában, gyermek gyűltek össze az ENSZ hivatala előtt, hogy tiltakozzanak a szervezet legutóbbi döntése miatt, amiért levették Szaúd-Arábiát a gyermekjogi feketelistájukról.

Múlt hétfőn az ENSZ eltávolította Szaúd-Arábiát az éves feketelistájáról, csak egy héttel azt követően, hogy bejelentette, Szaúd-Arábia felkerült a listára, mivel egyértelműen sérti a gyermekek jogait Jemenben.

A tüntetők jelmondatokat kántáltak a királyság és az Egyesült Államok ellen, és azzal vádolták az ENSZ-t, hogy bűnrészes a Jemenben végrehajtott bűncselekmények elkövetésében.

“Tiltakozást indítottunk az ENSZ ellen, mert szemet hunytnak a szaúdi ostromzár felett, ami számos jemenit megölt”, mondta Noha’a al-Hamzi, az egyik tiltakozó, hozzátéve: “jogunk van úgy élni, mint a többi gyermeknek a világon.”

Egy szimbolikus lépésként a tiltakozók pénzt adományoztak az ENSZ hivatalának, így hívva fel a világszervezet figyelmét, hogy szabaduljon meg az olyan erőteljes országoknak a hatásától, amik finanszírozzák azt.

Ban Ki Mun, az ENSZ vezetője nyilvánosan elismerte csütörtökön, hogy “ideiglenesen” levette Szaúd-Arábiát és néhány arab monarchiát a feketelistáról, miután azzal fenyegettek, hogy az ENSZ programjait elvágják a finanszírozástól.

Az ENSZ vezetője élesen bírálta Rijádot és szövetségeseit, hogy “indokolatlan nyomás” alá helyezték a világszervezetet annak érdekében, hogy a nevük lekerüljön a listáról.

Az ENSZ két hete kiadott egy jelentést, melyben megállapította, hogy 60 százalékban az arab koalíció felelős a jemeni konfliktus kiskorú – 785 halálos és 1168 sebesült – áldozataiért. A dokumentum emellett arra is rámutatott, hogy a koalíciós támadások felét iskolák és kórházak ellen hajtották végre.

Több mint 9.400 embert öltek meg, és legalább 16.000 másik megsérült a tavaly márciusban indított agresszió óta, amikor Szaúd-Arábiába megkezdte a hadjáratát az elszegényedett ország ellen.

Rijádot Egyiptom, Marokkó, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek, Szudán, Kuvait, Katar és Bahrein támogatta a kíméletlen hadjáratban.

Orientalista.hu – (Press tv, Persianews)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑