Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia A Muszavarában dúló harcokról tanúskodó műholdfelvételek a várost 2017 júliusában és februárjában mutatják

2017. 08. 10.

Titkos polgárháború zajlik Szaúd-Arábiában? – Műholdfelvételen a városrombolás

2017. 08. 10.

Az ország keleti részén a kormány erői május óta ostrom alatt tartanak egy síita várost.

Porig rombolt épülettömbök: ez látszik két egymás mellé rakott, öt hónap különbséggel készült műholdképen a Szaúd-Arábia keleti részén található, síita többségű Muszavara negyedről Avamija városában. Bár ennyi alapján nehéz eldönteni, hogy pontosan mi történik a szunnita többségű ország síita többségű régiójában, Katif tartományban, de Avamijából posztoló aktivisták képei és elmondása alapján a szaúdi hadsereg komoly erőket vetett be a harmincezres Avamija ellen – írja az Independent.

A lap a pusztítást dokumentáló „Mérges katifi” nevű Twitter-falról linkeli azt a fotót, amely pár hónap eltéréssel mutatja a kérdéses negyedet műholdfelvételről:

A Wikipédia vonatkozó bejegyzése szerint Katif tartományban 2009-es adatok szerint 475 ezer ember élt. A lakosságnak kevesebb mint 3 százaléka tartozik a szunnitákhoz, amely államvallás az országban (legalábbis vahhabizmusnak nevezett ága). Az egész országot tekintve a lakosság 75-90 százaléka szunnita, 10-25 százaléka síita. Katif hagyományosan síita vidék, ahol az elmúlt évtizedekben több kiterjedt tiltakozás is volt.

A külföldi újságírókat nem engedik a környékre, így nehéz ellenőrizni, mi történik. A konfliktust egyelőre csupán a síita szemszögből bemutató helyi közösségi média posztjai, képei alapján lehet rekonstruálni, mivel a szaúdi kormányzat nem ismeri el a konfliktust. Rijád hivatalos közlése szerint a több száz éves múltra visszatekintő al-Muszavara városrész elhagyatott házaiban drogdílerek és terroristák telepedtek meg, ezért döntöttek a negyed nagy részének lebontása mellett, és a kiürítés közben ütköztek fegyveres ellenállásba. A helyiek viszont azt nyilatkozták az ügyről író Independentnek, hogy a környéket nehéztüzérséggel bombázták a kormányerők, miután lezárták a várost. Súlyos harcokról tanúskodnak a Twitterre posztolt videók és képek is, bár ezek eredetiségét ismét csak nehéz ellenőrizni.

A régióban a 2011-es arab tavasz óta rendszeresek a biztonsági erők elleni támadások. A helyi források szerint azonban május eleje óta 12-25 ember halt meg az állítólagos bombázások következtében, illetve mesterlövészek fegyverei által, miután a szaúdi hatóságok megpróbálták kiüríteni a környéket. A lakosság egy jelentős része elmenekült a környékről, néhányan pedig fegyveresen szálltak szembe a kormányerőkkel, de hogy hányan vannak és pontosan mi a céljuk, nem tudni. A brit lapnak nyilatkozó egyik fegyveres elmondása alapján azután döntött az ellenállás mellett, hogy a kormányerők betörtek otthonába és zaklatták a családját. Innen származott egyébként Nimr an-Nimr síita főpap is, akit tavaly végeztek ki Szaúd-Arábiában terrorizmus vádjával.

A szaúdi kormány közleménye szerint azonban a negyed házai régóta lakatlanok, alkalmatlanok arra, hogy emberek éljenek itt, és ezt használták ki terroristák és drogdílerek, amikor ide költöztek. Közlésük szerint a biztonsági erők tagjai mellett a civil áldozatokért is ezek a veszélyes elemek a felelősek, akik miatt a negyed lebontása mellett döntöttek.

A Human Rights Watch üggyel foglalkozó kutatója arról beszélt az Independentnek, hogy sosem találkozott még Szaúd-Arábián belül ilyen jellegű fegyveres ellenállással. A lap egyelőre nem tudta kideríteni, hogy a felkelők hányan vannak és honnan kapták a fegyvereiket.

Ismeretes, hogy a Közel-Keleten egyre kiterjedtebb a főként Szaúd-Arábia által támogatott szunnita fegyveresek és a leginkább Irán által pénzelt síita milíciák közötti, úgynevezett proxyháború (ahol a küzdelmet nem közvetlenül a háborús felek, hanem az általuk pénzelt szövetségesek vívják meg egymással). A legkiterjedtebb konfliktusövezetek jelenleg Jemen és Szíria, de legutóbb felkerült a térképre a konfliktuszónák közé Katar is, amelyet szaúdi vezetéssel igyekeznek elszigetelni és blokáddal megtörni szomszédai.

Az Independent korábbi cikke rámutat: amikor Donald Trump első külföldi útja hivatalban lévő amerikai elnökként Szaúd-Arábiába vezetett, Rijád igyekezett demonstrálni a muszlim világ egységét, és több mint száz vezetőt hívott meg az iszlám világból az amerikai elnökkel közösen tartott arab–amerikai csúcstalálkozóra. Ám eközben, pont ekkoriban, 2017 májusában kezdte meg a szaúdi kormányzat hadjáratát a lázongó síita vidékek ellen Szaúd-Arábiában.

Orientalista.hu – Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑