Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 09. 01.

Titokban az afgán kormány kiegyezzne a tálibokkal?

2017. 09. 01.

Afgán kormánytisztviselők szerdán cáfolták a rendszeres kapcsolatfelvételt a tálib szélsőségesekkel válaszul az AP amerikai hírügynökség jelentésére, amely szerint az afgán titkosszolgálat vezetője szinte naponta beszél a telefonon fegyveresek vezetőivel.

Mohammed Hanif Atmar, az afgán államfő nemzetbiztonsági tanácsadója nyilatkozatot adott ki, amelyben hangoztatta, hogy a kormány békét szeretne teremteni, de a tárgyalásokat az afgán Legfelsőbb Béketanács vezeti. Egy másik nyilatkozatban az afgán titkosszolgálat cáfolta, hogy kapcsolatba lépett volna a tálibokkal.

Az AP olyan beszélgetések dokumentumait írta jelentésében, amelyek egy magas rangú afgán biztonsági tisztviselőtől származnak, illetve a tálib vezetőkkel Pakisztánban és Katarban folytatott találkozóinak tartalmát rögzítette.

Ezekből azt tűnt ki, mintha a tálibok készek lennének elismerni az afgán alkotmányt és egy jövőbeni választás eredményét. Amennyiben az állítás beigazolódik, akkor az jelentős áttörést jelentene.

Állítólag a tálibok készek lennének elismerni az alkotmányt és a kormányt.

A tálibok által felvetett témák között szerepel egy átmeneti kormány kérdése, valamint azt hogy a felek megőriznék a választások megtartása előtti ideig ellenőrzött területeket. A szélsőségesek elfogadnák azt, hogy a nők tanulhassanak, illetve dolgozhassanak, de elutasították, hogy nő legyen az ország elnöke vagy a legfelsőbb bíróság vezetője.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a tálibok különleges bíróságok felállítását követelik, amelyek áttekintenék azoknak a földeknek a tulajdonjogát, amelyeket a tálib-rendszert követő időszakban vettek el a hatalom gazdag és befolyásos emberei. Számos földtulajdonos, egykori hadúr jelenleg a kormányban van. A tálibok azt akarják, hogy adják vissza a földet egykori tulajdonosaiknak.

Míg az afgán kormánytisztviselők szerint egyik fél sem kész a nyilvános béketárgyalásokra, a dokumentumokból mégis a lényegi kérdések megvitatása derül ki.

A tálibok is cáfolták, hogy tárgyaltak volna a kormány képviselőivel. Az AP-nek a cikk megjelenése előtti megkeresésékor nem voltak hajlandók részletekbe bocsátkozni azzal, hogy a tárgyalások nem érdeklik őket.

Orientalista.hu – MTI, Alfahír

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑